Museum ‘t Aloam huldigt ‘buil’ in

Het museum huldigt op zondag 16 juni deze buil in.
Frank Eeckhout Het museum huldigt op zondag 16 juni deze buil in.
Museum ‘t Aloam langs de Edingseweg in Viane huldigt op zondag 16 juni een nieuwe ‘buil’ in. Iedereen is welkom.

Een buil is een zeef om de graanschillen te verwijderen. “Tijdens het builen worden de grootste delen uit het meel gezeefd. Een deel van de zemelen en gries worden daarmee uit het meel gezeefd. Afhankelijk van de mate waarin gezeefd is, hou je meel over met veel, weinig of geen zemelen. Met licht gebuild meel bak je bruin brood, sterk gebuild meel wordt gebruikt voor lichtbruin brood en het sterkst gebuild meel heeft geen zemelen meer en wordt bloem genoemd en wordt gebruikt voor het bakken van wit brood", verduidelijkt gids Swa Luyts. 




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.