Kortsluiting legt woning in de as

MAN (63) EN KLEINZOON KONDEN OP TIJD HUIS VERLATEN

De vlammen sloegen al redelijk snel door het dak.
Tim Van Damme De vlammen sloegen al redelijk snel door het dak.
Een zware brand heeft gisteren een alleenstaande woning in de Lestpolder in Zandbergen zo goed als volledig in de as gelegd. Het vuur onstond op de bovenverdieping en in een mum van tijd sloegen de vlammen al door het dak. Luc De Vuyst (63) kon samen met zijn zesjarige kleinzoon net op tijd de woning ontvluchtten. "Ik zag de vallende brokstukken en ben met mijn kleinzoon naar buiten gelopen", getuigt de zestiger.

Omdat zijn kleinzoon ziek was, zakte opa Luc De Vuyst gisterenmorgen naar het huis van zijn dochter en schoonzoon af om op de jongen te passen. "Kort voor de middag voelde hij zich wat moe en ging hij wat rusten. Hij was nog maar net boven toen ik iets hoorde vallen. Meteen daarna viel er weer iets op de grond. Toen ik ging kijken kwam mijn kleinzoon al de trap afgelopen. Het brand boven, riep hij me toe. De jongen was compleet van zijn melk. Ik heb hem vastgepakt en ben met hem naar buiten gelopen. Iets van de inboedel redden, zat er niet meer in want toen we op straat stonden, zagen we dat de bovenverdieping al in lichterlaaie stond", vertelt De Vuyst.


Toen de brandweer arriveerde, sloegen de vlammen al uit het dak.

De brandweer had vier uur nodig om het vuur te blussen.
Tim Van Damme De brandweer had vier uur nodig om het vuur te blussen.

Vier uur

"Onze eerste opdracht was de naastgelegen woning vrijwaren. Daarin zijn we geslaagd. De bluswerken hebben zo'n vier uur in beslag genomen. De benedenverdieping heeft water- en rookschade opgelopen. De bovenverdieping is volledig uitgebrand. We hebben wel nog de twee katten van het gezin uit de woning kunnen redden", vertelt Philippe Dugernier, onderofficier bij brandweerpost. Bij de bluswerken raakte ook één brandweerman gewond. De man liep tweedegraads brandwonden op in de nek.


Burgemeester Guido De Padt kwam ter plaatse om te kijken of het getroffen gezin onderdak heeft. "We stellen voor hen een noodwoning ter beschikking", laat De Padt weten. Maar dat bleek niet nodig te zijn, want het gezin van vier kan terecht bij Luc De Vuyst in Sint-Lievens-Esse.

Veel steun

De getroffen familie kan ondertussen al op heel wat steun van vrienden, kennissen en inwoners rekenen. Dorpsraad Zandbergen is zelfs al met een inzamelactie gestart. "Wij willen de hulpverlening gerust coördineren. Zelf zamelen we al speelgoed en kledij in voor de kinderen en ouders. We hebben hiervoor al een oproep gelanceerd op sociale media", zegt voorzitter Andy Vanbellinghen.


Uit onderzoek blijkt dat een kortsluiting aan de oorzaak ligt van de brand.