Korpschef Jurgen De Landsheer ruilt politiezone Geraardsbergen/Lierde voor Brussel-Zuid

Jurgen De Landsheer wordt korpschef van één van de grootste politiezones.
Frank Eeckhout Jurgen De Landsheer wordt korpschef van één van de grootste politiezones.
Politiechef Jurgen De Landsheer (42) ruilt binnenkort politiezone Geraardsbergen/Lierde in om korpschef te worden van politiezone Brussel-Zuid. De zone omvat de gemeenten Anderlecht, Vorst en Sint-Gilles, telt 230.000 inwoners, twee gevangenissen en zo’n 1.000 personeelsleden. “Na 6 jaar Geraardsbergen/Lierde is het tijd voor een nieuwe uitdaging”, zegt De Landsheer.

In maart 2013, werd Jurgen De Landsheer aangesteld als korpschef van onze politiezone Geraardsbergen/Lierde. Toen als één van de jongste (35 jaar) korpschefs van België, investeerde hij tijdens zijn eerste mandaatperiode vooral in digitalisering, innovatie en de uitbouw van een burgergerichte politiezorg. “Bij de start van mijn mandaatperiode had ik een duidelijke visie. Toen ik in Geraardsbergen aankwam, was de overlast in het centrum groot. Nadrukkelijker in het straatbeeld aanwezig zijn en kort op de bal spelen met vooral een snelle én kordate aanpak zorgde al snel voor een sterke afname van de criminaliteit” blikt De Landsheer terug.

Meer blauw is één ding, maar De Landsheer hamerde er binnen zijn korps ook op om vooral beter blauw te brengen. Een blauw dat niet alleen zichtbaar is, maar vooral ook beschikbaar én aanspreekbaar moet zijn. “In eerste instantie zorgde ik voor een soepelere personeelsstructuur, waarbij het beeld van de klassieke wijkagent plaats maakte voor een buurtpolitieteam. Iedere regio of wijk beschikt over een team van minimum vier buurtinspecteurs. Daar waar vroeger de wijkagent soms niet beschikbaar was, zorgt een team voor een permanente opvolging waardoor problemen ook sneller worden aangepakt én opgelost.”

Digitalisering

Jurgen De Landsheer is ook trots op enkele verwezenlijkingen. “Een combi is bij ons meer dan ooit een mobiel politiekantoor geworden. Vroeger zaten interventieploegen vaak in het commissariaat in plaats van op het terrein. Dankzij een doorgedreven digitalisering binnen de zone, werkt ons korps nu heel efficiënt. Databanken en camera’s raadplegen, verklaringen afnemen en zelfs digitaal laten ondertekenen kan allemaal op het terrein via ons uniek ‘e-Blue Mobile Office’ systeem.  Uiteraard is dit alles geen verwezenlijking van mij alleen, maar van een sterk team waar ik de voorbije 6 jaar continu op kon rekenen en die ik dan ook ontzettend dankbaar ben.

Nieuwe uitdaging

Na zes jaar Geraardsbergen/Lierde is het tijd voor een nieuwe uitdaging. En oude liefde roest niet. Van de wijkwerking in de politiezone Zuid, over de dienst Interventie in Vorst en Sint-Gillis tot verbindingsofficier van de Lokale Politie verbonden aan het Ministerie van Justitie, De Landsheer deed het voordien allemaal. “Mijn keuze voor de politiezone Zuid verklaart zich door mijn verbondenheid met de streek, de mensen, het multiculturele en sociale leven. Uiteraard speelt mijn hechte band uit het verleden met de zone en de medewerkers een belangrijke rol. Mijn motivatie en wilskracht zijn aanwezig om de negatieve spiraal van de afgelopen jaren te doorbreken en een nieuwe, positieve werkcultuur te creëren. Ik wil van deze mooie politiezone een moderne, mensgerichte politieorganisatie maken”, besluit De Landsheer kordaat.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.