Klacht bij gouverneur voor sluiting Open Dok

Stadsbestuur slaat mea culpa: “We hebben in dit dossier participatief gefaald”

Climaxi en Actiegroep Den Dok Blijft hebben bij de gouverneur klacht ingediend tegen de sluiting van openluchtzwembad Den Bleek.
Frank Eeckhout Climaxi en Actiegroep Den Dok Blijft hebben bij de gouverneur klacht ingediend tegen de sluiting van openluchtzwembad Den Bleek.
De vzw Climaxi en Actiegroep Den Dok Blijft hebben bij de gouverneur klacht ingediend tegen de sluiting van openluchtzwembad Den Bleek in Geraardsbergen. “De procedure voor de sluiting is onvolledig er zitten heel wat onzorgvuldigheden in het dossier”, zegt Wim Schrever.

Omdat het stadsbestuur van Geraardsbergen geen rekening houdt met de 3.165 burgers, die mee verzet aantekenden tegen de sluiting van het stedelijk openluchtzwembad, stuurde Climaxi vzw een klacht aan de gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen. De brief werd mee onderschreven door de Actiegroep Den Dok Blijft. “Het stadsbestuur bevestigde die beslissing op de gemeenteraad rond de begroting van Geraardsbergen en herhaalde dat op latere gemeenteraden. De stad startte daarvoor een procedure op tot ‘intrekking van de milieuvergunning’. Hiervoor werd op 18 maart een openbaar onderzoek gelanceerd. Hierbij werd gemeld dat men bezwaar kon indienen tegen deze beslissing. Nadien werd gecommuniceerd dat zo een onderzoek niet nodig was. Bij nader inzien is het juridisch onmogelijk om bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen klacht neer te leggen tegen de intrekking van een milieuvergunning. De stad zette zijn inwoners dus op een dwaalspoor", argumenteert Wim Schrever. 

Diepgaande gevolgen

Volgens Climaxi begingen Autonoom Gemeentebedrijf en stadsbestuur Geraardsbergen hierbij een fout. “Het beleidskader waarin beslist werd om geen openbaar zwembad meer aan te bieden in het centrum van Geraardsbergen is veelomvattend en de gevolgen zijn diepgaand: honderden bezoekers verliezen een sportieve, gemeenschapsvormende plaats. De stad start wel een participatieproces na de feiten, maar betrok de inwoners niet van in het begin bij deze beleidsdaad. Evenmin werden de adviesraden gecontacteerd of betrokken bij deze beslissing. Vandaar onze klacht bij de gouverneur", besluit Schrever.

Symbooldossier

Schepen van Participatie Kristin Vangeyte (Open Vld) steekt de hand in eigen boezem. “Ik heb het gevoel dat Den Dok vooral een symbooldossier geworden is. Een symbooldossier dat een sterke vraag naar meer participatie meebrengt. Burgers willen duidelijk meer zeggenschap naast de gevestigde democratische kanalen. Ze willen meer betrokken worden bij beslissingen en ook meer informatie vooraf. Op dit vlak zeg ik persoonlijk mea culpa. We hebben in dit dossier participatief gefaald. Door de snelheid van de te nemen beslissing hebben we geen voorafgaand participatiemoment meer kunnen organiseren. En dat was een fout. Maar dat wij voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 op de hoogte zouden geweest zijn, is onjuist. Dat mensen dat anders zien is begrijpelijk. Ik ben er echter van overtuigd dat de participatiemomenten rond Den Bleek de start kunnen zijn van een nieuw inspraakbeleid voor onze stad", reageert schepen Vangeyte.

Climaxi en Open Dok willen dat gemeentebestuur rekening houdt met 3.165 handtekeningen.
Frank Eeckhout Climaxi en Open Dok willen dat gemeentebestuur rekening houdt met 3.165 handtekeningen.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Patricia Frederick

    den dok sluiten om geld te kunnen geven aan het ziekenhuis waar ze dan de beste afdeling gaan sluiten " de materniteit" en als toemaat nog veel geld steken in wielerwedstrijden die veel burgers niet interesseren. Als men dat geld in den "dok" steekt kunnen veel mensen een hele zomer lang genieten. Maar ja we hebben nu eenmaal een bestuur die op niets trekt, en liever in de media komt dan aan de gewone burger te denken.

  • ringo van der pulst

    Niet op voorhand geweten!!!!Hoe durf je eigenlijk nog jezelf vertonen als je schaamteloos loopt te liegen?En dan wil de politiek dichter bij de burger staan.De burger komt niet naar jou als je hem niet halfweg tegemoet komt.Stop met dat liegen en media misbruik.