Ilva wil af van gele zak

In 2021 verdwijnt de gele vuilzak uit het straatbeeld.
Wim De Smet In 2021 verdwijnt de gele vuilzak uit het straatbeeld.
Afvalintercommunale Ilva heeft het plan opgevat om in al haar 15 gemeenten en steden de gele restafvalzak te vervangen door afvalcontainers. Zo wil Ilva vanaf 2021 het principe ‘de vervuiler betaalt’ handhaven. Elke bewoner van Geraardsbergen en de 14 andere gemeenten krijgt een afvalcontainer en zal per kilo restafval betalen.

Op dinsdag 8 oktober wordt het algemeen retributiereglement van Ilva voor de inzameling van afval geagendeerd op de gemeenteraad. Het stadsbestuur gaat principieel akkoord met het voorstel van Ilva voor de ophaling van GFT- en restafval op basis van het diftar-systeem. “Om dit te bereiken, stelt Ilva voor restfractie niet langer in gele zakken in te zamelen, maar via containers. Je afval wordt dan gewogen en je betaalt per kilogram. Wie correct sorteert, betaalt minder”, zegt schepen van Leefmilieu Martine Duwyn (Open Vld).

Heel gebruiksvriendelijk

Het gebruik van containers is heel gebruiksvriendelijk. De geurhinder blijft beperkt, je moet niet langer met zakken sleuren en ongedierte kan niet in de container. “Het probleem van gescheurde zakken door katten kan ook niet meer. Een container is trouwens veel duurzamer dan de gele zak. Met je restfractie moet immers ook de gele zak zelf worden verbrand. Jaarlijks is dat niet minder dan 215.000 kilogram aan plastics die in rook opgaan. Bovendien zijn er minder ophalingen nodig doordat er en één container drie zakken kunnen. Dat zorgt dan weer voor minder uitstoot is van schadelijke gassen. Woon je op een appartement en heb je geen plaats voor een container van 140 liter? Geen nood, ILvA biedt ook handige, draagbare containers van 40 liter aan", weet schepen Duwyn.

De bezorgdheid dat voorbijgangers afval in de container zullen gooien, is volgens de schepen ongegrond. “De ervaring van Ilva in Oosterzele, maar ook van andere intercommunales die containers gebruiken, leert dat hier geen problemen rond bestaan. We zullen sowieso aanraden de container telkens vol aan te bieden, zo geraakt er geen ander afval bij. Ook met GFT kunnen we beter omgaan. Daarom wil Ilva dat er per kilogram wordt ingezameld. Hierdoor wordt thuiscomposteren aangemoedigd waardoor de afvalberg verkleint. En dat komt ons klimaat ook ten goede", besluit Duwyn.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lins Wiame

  Ik ben onthaalouder.... Ik kan maar 1 ding hopen?Dat mijn dienst de toeslag voor luierafval optrekt. Want per kg!Ook allemaal goed voor mensen die hun containers langs hun open/ half open bebouwing kunnen verslepen. Mensen die in rijwoningen wonen moeten dit steeds door hun huis sleuren.Geestig! Ik had graag een andere oplossing gezien

 • GEERT ENGELS

  Nog minder ophalingen….en dat met een containertje van 40 liter op je appartement. Ik denk dat zij die dit uitvinden de grootste vuilaards zijn die er rondlopen anders is dit niet mogelijk.

 • ringo van der pulst

  Ze zijn dus echt wereldvreemd en de ivoren toren bestaat dus echt.Nog meer bakken die je kan gaan oprapen op de fietspaden en de voetpaden.

 • luc rasson

  Minder omhalingen?Ze komen nu al maar om de 2 weken,meer bewoners in de stad,groter huishoudens,incontinentie materiaal, plus ons gewoon afval,ons afval van ons dieren....Vroeger kwamen ze elke week,om grof vuil ook,bijna geen sluikstorten,en de ophalers konden het werk beter spreiden.Ze kan het schoon verkopen,het gaat hun om meer geld.Katten die zakken open scheuren?Ik zag regelmatig vandalen die s'nachts voor hun plezier de zakken op straat gooien,of de compostbak en oud papier omgooien.

 • Eddy Michiels

  Er zal weeral ene, of één, goed zijn/haar zakken vullen. Minder ophalingen? Het is nu al onverantwoord dat er slechts 1 ophaling is om de 2 weken, zeker in de zomer. Maar waarschijnlijk hebben politiekers geen afval, ze zijn amper thuis. En inderdaad, hoeveel per kilo? We zullen inventief moeten zijn.