Drie op vier vindt dat Muur geen 50.000 euro waard is om Ronde van Vlaanderen over te sturen

De renners op de Muur tijdens de voorbije Ronde van Vlaanderen.
BELGA De renners op de Muur tijdens de voorbije Ronde van Vlaanderen.
50.000 euro betalen om de renners tijdens de Ronde van Vlaanderen over de Muur in Geraardsbergen te sturen? Uit onze poll blijkt alvast dat drie op de vier mensen vindt dat Geraardsbergen het geld beter aan andere zaken spendeert. Normaal neemt het stadsbestuur woensdag een beslissing.

In Geraardsbergen is beroering ontstaan over de 50.000 euro die het het stadsbestuur elk jaar betaalt aan Flanders Classics om de  Ronde van Vlaanderen over de legendarische Muur te sturen. En dat terwijl die Muur geen scherprechter meer is en al op 100 kilometer van de aankomst beklommen wordt. De beklimming van de Muur zorgt op tv voor mooie beelden en dat is goed voor de citymarketing. Ook de horeca vaart wel bij die beklimming omdat heel wat wielerfans afzakken naar de Oudenbergstad tijdens het eerste weekend van april. 

Duur prijskaartje

De medaille heeft evenwel ook een keerzijde want naast de 50.000 euro brengt de passage ook nog heel wat andere kosten met zich mee. Er is de inzet van eigen personeel en materiaal en er moet extra politie ingezet worden. Dat alles samen zorgt ervoor dat het kostenplaatje heel wat hoger oploopt. Daarnaast zorgt de doortocht ook voor heel wat hinder in het centrum van de stad, waardoor steeds meer winkeliers hun ongenoegen laten blijken. Geraardsbergen is nu bezig met het afwegen van de pro’s en de contra’s, maar dat de stad geen 50.000 euro meer wil ophoesten, is zo goed als zeker. “Ook zonder geld kan de Muur een extra troef zijn voor de organisatie", liet burgemeester Guido De Padt vorige week optekenen.

Ook zonder geld kan de Muur een extra troef zijn voor de organisatie

Burgemeester Guido De Padt (Open Vld)

Muur schrappen?

Onze poll maakt duidelijk dat de denkoefening van de stad gewettigd is. Maar liefst 1.151 deelnemers brachten hun stem uit en de resultaten zijn liegen niet. Maar liefst 74 procent is van mening dat Geraardsbergen het geld beter aan andere zaken spendeert. 17 procent vindt dat de stad 50.000 euro moet blijven betalen omdat een Ronde zonder Muur geen echte Ronde van Vlaanderen is. Daarbovenop zegt 9 procent dat die doortocht Geraardsbergen heel wat positieve reclame oplevert.

Dan rest uiteraard de vraag of Flanders Classics zich kan vinden in een gratis passage. Gaat Wouter Vandenhaute zich nogmaals de toorn van heel wielerminnend Vlaanderen op de hals halen door de Muur een tweede keer te schrappen uit het parcours? Misschien kan hij eens te rade gaan bij de organisatoren van de Tour de France. Ook die stuurden de renners de voorbije zomer over de kasseien van de Muur en daarvoor hoefde Geraardsbergen geen cent te betalen.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Eddy Michiels

    Oei, prestigeproject waar veel geld naartoe gaat dan eindelijk toch niet meer. Geld, dat tenslotte van de inwoners komt, zou veel beter besteed kunnen worden (onderhoud van stad en deelgemeentes, verkeersveilige straten waar geen zotten doorvliegen aan 100 km/uur waar er maar 50 mag gereden worden,....). Sommige seingevers gaan niet tevreden zijn, ha, ha.