Dender in toom houden niet evident

Een bovenzicht van hoe de site er moet uitzien.
Frank Eeckhout Een bovenzicht van hoe de site er moet uitzien.
Overstromingen: in Geraardsbergen weten ze er alles van. De stad kocht al verplaatsbare dammen maar een echt structurele oplossing is er niet. Of het moet de bouw van een nieuwe stuw zijn in het centrum van de stad. De werken waren gestart maar werden een jaar geleden stilgelegd na een klacht van Natuurfront Omer Wattez.

"Er is meer nodig dan het vernieuwen van de stuwen op de Dender om overstromingen aan te pakken. Om het risico op overstromingen maximaal te verminderen, moeten overheden en burgers inzetten op alle vlakken van waterveiligheid: zowel voorkomen, beschermen als paraat zijn. Alleen zo kunnen we Geraardsbergen weerbaar maken tegen overstromingen. Het huidige bestuur heeft belangrijke stappen gezet met de opmaak van een hemelwaterplan én klimaatactieplan. De komende jaren moet er verder gewerkt worden aan de uitvoering van deze plannen", zegt burgemeester Guido De Padt (Open Vld).

Voor CD&V is het hoog tijd voor actie. "De stuwen zijn cruciaal om op een gecontroleerde manier het water van de Dender af te voeren en zo overstromingen te voorkomen. In Wallonië heeft men niet stilgezeten en ook de invloed van de klimaatverandering is niet te onderschatten. Overleg en samenwerking met alle betrokken partijen is nodig", stelt Fernand Van Trimpont.

Sp.a vindt dat het stadsbestuur meer initiatief moet nemen. "De stad kan zelf de buffercapaciteit van de kleine waterwegen verhogen door de grachten beter te onderhouden. Ook initiatieven om het regenwater sneller in de bodem te laten sijpelen, zijn nodig", meent Emma Van der Maelen.

Groen en PVDA willen de Dender weer ruimte geven om het water binnen de oevers te houden. "Geef de rivier haar oorspronkelijke bedding terug. Daardoor wordt de Dender 15 kilometer langer, is er meer capaciteit en gaat het water sneller stromen. Dat de vernieuwing van het sluizencomplex in Geraardsbergen dé garantie zou zijn tegen overstromingen is een fabeltje", zeggen Patrick Franceus en Nick Dobbelaere.

Ook N-VA en Het Alternatief zijn van mening dat een nieuw stuwencomplex geen garantie biedt om het water binnen de oevers te houden.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Remi Kastaar

    Altijd lachen, de specialisten hun zever te lezen.

  • ringo van der pulst

    Enkel baggeren van uit lessen tot aalst heeft zin.In overboelare zijn er plaatsen waar de dender nauwelijks nog één meter diep is in de vaargeul.in de jaren zeventig toen er nog scheepvaart was bedroeg dit minstens drie en een halve meter.Dat is heel veel buffer capaciteit.In deux acren hebben ze het gedaan en als ze daar het sas openzetten krijg je een mini tsunami.