DE MUUR IS TERUG, EN HOE!

FENOMENALE SFEER OP MYTHISCHE HELLING TIJDENS 101STE RONDE

Samen met vele duizenden wielerfans vuurt burgemeester Guido De Padt de renners aan op de Muur.
Frank Eeckhout Samen met vele duizenden wielerfans vuurt burgemeester Guido De Padt de renners aan op de Muur.
Fenomenaal: beter kon je de ambiance op de Muur en de Vesten tijdens de doortocht van de Ronde van Vlaanderen niet omschrijven. "What a wonderful atmosphere. Never seen this before", zeggen Bill en Ann uit Groot-Brittannië. Dat de Muur vijf jaar niet in het parcours zat, lijkt na gisteren alleen nog maar een verre en nare herinnering.

Criticasters hebben gisteren lik op stuk gekregen. Dat Flanders Classics de Muur opnieuw in de armen sloot, kon aanvankelijk op weinig enthousiasme rekenen. "Te ver van de aankomst, niet interessant of alleen maar omdat de stad 50.000 euro op tafel heeft gelegd", klonk het bij de negatievelingen. Maar die kregen gisteren ongelijk, want in zijn laatste Ronde van Vlaanderen trok Tom Boonen het peloton op de Muur in stukken uit elkaar en effende zo het pad voor zijn ploegmakker Philippe Gilbert om 90 kilometer verder als eerste over de streep te rijden.


Dat zorgde ook bij de duizenden wielerfans op de Vesten voor een prachtige apotheose van een fenomenale wielerdag, die al in de vroege ochtend begon.

Na de doortocht bleven duizenden wielerfans de wedstrijd volgen op groot scherm.
Frank Eeckhout Na de doortocht bleven duizenden wielerfans de wedstrijd volgen op groot scherm.

Vertrouwde stek

"In 2011 was ik ook van de partij. Ik stond toen op exact dezelfde plaats. Dat de Muur eindelijk terug in het parcours zit, is niet meer dan normaal. Een Ronde zonder Muur is als een café zonder bier", zegt Kevin Van Waeyenberge.


In een cafeetje op de Vesten zit een groepje vrienden naar een tv-scherm te kijken. "Wij volgen de Ronde al 27 jaar en komen hier altijd naar de Vesten, met uitzondering van de voorbije vijf jaar. Dat we opnieuw naar onze vertouwde stek kunnen komen, doet ons echt veel plezier. En ondanks de parcourswijziging is de sfeer hier nog steeds dezelfde", zeggen Fabian, Dirk, Wim en Jan uit Geel en omstreken.

Eloïse en Estelle wachten vol ongeduld op de renners.
Frank Eeckhout Eloïse en Estelle wachten vol ongeduld op de renners.

"Horen er weer bij"

Toen de renners Geraadsbergen naderden, liepen de cafés leeg en propten de wielerfans zich dicht tegen elkaar op de Vesten en de Muur. Eloïse (6) en Estelle (4) uit Galmaarden keken reikhalzend uit naar de passage op de Muur. "We zitten hier toch al enkele uurtjes, maar de kinderen blijven flink. Dinsdag tijdens de Driedaagse zijn we hier ook al geweest, maar nu is er toch een pak meer volk", zegt mama Elke Geerts.


Ook burgemeester Guido De Padt glunderde als nooit tevoren. De 50.000 euro die de stad betaalde voor de doortocht blijkt een weldoordachte beslissing te zijn geweest. "Een groter volksfeest dan dat van de Ronde van Vlaanderen vind je nergens. We zijn blij dat we er opnieuw bijhoren", glundert De Padt.

Kevin Van Waeyenberge en Gert Van Caeneghem stonden om 9 uur al paraat op de Kapelmuur.
Frank Eeckhout Kevin Van Waeyenberge en Gert Van Caeneghem stonden om 9 uur al paraat op de Kapelmuur.
Fabian, Dirk, Wim en Jan uit Geel volgen de Ronde al 27 jaar en zijn blij dat de Muur terug is.
Frank Eeckhout Fabian, Dirk, Wim en Jan uit Geel volgen de Ronde al 27 jaar en zijn blij dat de Muur terug is.