Begrafenisondernemers informeren zich over project Osiris

Meer dan zestig geïnteresseerde gemeenten en begrafenisondernemers zakten onlangs naar Geraardsbergen af om een informatiesessie bij te wonen over de digitale aangifte van een overlijden.

De aangifte van een overlijden gebeurt tot op vandaag in veel gemeenten nog manueel. De Vlaamse ICT organisatie, kortweg V-ICT-OR, presenteerde tijdens de uiteenzetting het webplatform Osiris, wat het voor gemeenten, uitvaartondernemers en crematoria mogelijk maakt om gegevens en documenten volledig elektronisch met elkaar uit te wisselen. Hierdoor kan een aangifte ook buiten de openingsuren van de stadsdiensten plaatsvinden. Dankzij deze digitalisering verliezen uitvaartondernemers geen tijd meer met het heen en weer rijden naar de gemeentelijke diensten voor het opmaken en afhalen van de akten.

Efficiënter

De crematoria zullen op hun beurt de toestemming tot crematie rechtstreeks en onmiddellijk ontvangen en zullen daardoor hun werking efficiënter kunnen organiseren. Ook voor de stadsdiensten betekent het project, dat gefinancierd wordt door de uitvaartsector zelf, een belangrijke administratieve vereenvoudiging. (FEL)