500 triatleten bedwingen de Muur

INTERNATIONALE TRIATLON VOND VOOR HET EERST PLAATS

De atleten beklimmen de legendarische Muur.
Claudia Van den Houte De atleten beklimmen de legendarische Muur.
De eerste editie van de internationale triatlon 'Challenge Geraardsbergen' was een voltreffer. Meer dan 500 atleten uit de hele wereld namen deel aan de wedstrijd. Voor sommige atleten was het hun eerste kennismaking met de Muur. Ook heel wat toeschouwers kwamen een kijkje nemen naar het sportevenement.

Geraardsbergen was gisteren voor de eerste keer het decor van een triatlon onder het internationale Challenge-label. De wedstrijd ging van start in De Gavers, waar er 1,9 km werd gezwommen in open lucht. Onmiddellijk daarna wachtte er een fietsparcours van 90 km en dan volgde er nog een halve marathon door het centrum van de stad, die eindigde op de Markt.


De meer dan 500 deelnemende atleten kwamen uit alle uithoeken van de wereld. Heel wat internationale atleten hadden nog nooit de legendarisch Muur van dichtbij gezien.


"Ik zag de Muur altijd in wedstrijden op televisie toen ik nog jong was. Fantastisch dat ik nu zelf de Muur kan beklimmen", vond Trevor Wurtele uit Canada, die de triatlon uiteindelijk won. "Ik ben omver geblazen door de schoonheid van deze plaats. Ik was nog nooit eerder in België geweest", aldus Annah Watkins uit Zuid-Afrika.

Ook mediafiguur Saartje Vandendriessche nam deel aan de triatlon in Geraardsbergen.
Claudia Van den Houte Ook mediafiguur Saartje Vandendriessche nam deel aan de triatlon in Geraardsbergen.

De Muur

"De Muur is de reden waarom ik meedoe aan deze wedstrijd", zegt Evgeny Yurasov uit Rusland. "Ik kende hem al door de Ronde van Vlaanderen te zien op televisie. Hij is groots. Het is iets speciaals dat alleen hier te vinden is. Het was moeilijk om hem te beklimmen, maar het ging toch beter dan ik verwacht had. Ik dacht dat het onmogelijk zou zijn, maar het is wel doenbaar. Geraardsbergen is een plaats die me zal bij blijven", aldus Yurasov.


"Geraardsbergen is heel mooi", beaamt Walter Haslwanter uit Oostenrijk. Voor hem was de Muur bekend terrein.


"Ik werk in België voor de Europese Unie en beklim de Muur af en toe. Dit is echt een goede locatie voor een triatlon." Langs het parcours stonden ook heel wat toeschouwers de atleten aan te moedigen.


Zo stond er op de Muur een hele groep supporters van triatlonclub Lostriamigos uit Brugge.


"Wij supporteren voor de leden van onze club die deelnemen aan deze triatlon", vertelt Sabine Vanlanduyt.


"We zijn met de fiets gekomen en hebben zelf ondervonden hoe lastig het is om de Muur te beklimmen. En de atleten hebben dan al een hele tour afgelegd voor ze de Muur op moesten."

BV's doen mee

Onder de vele Belgen die deelnamen aan de triatlon, ging ook Saartje Vandendriessche de uitdaging aan. Bij de vrouwen was het trouwens een Vlaamse die de triatlon won, namelijk Tine Deckers.


"Dank u Geraardsbergen voor de organisatie. Ik ben heel blij dat ik hier als eerste mocht winnen", reageerde Deckers.

Uitstraling

Ook burgemeester Guido De Padt (Open Vld) is een tevreden man.


"Toen we dit verhaal begonnen, dacht ik dat het te groot zou zijn voor ons, dat we dit niet zouden kunnen. Als je ziet waarin we geslaagd zijn, ben ik niet alleen fier dat we zo'n wedstrijd kunnen laten plaatsvinden, maar ben ik ook fier dat onze mensen erin geslaagd zijn om honderden andere mensen te begeesteren om mee te helpen met de organisatie. Deze wedstrijd komt immers helemaal vanuit de stad zelf en is geen private organisatie. Geraardsbergen krijgt hierdoor ook internationale uitstraling en dat is als kleine stad mooi meegenomen."