11 kinderen getroffen door besmettelijke huidziekte in buitenschoolse kinderopvang

BKO De Speeldoos gaat twee weken dicht, tijdens die sluitingsperiode kunnen ze alles ontsmetten.
Frank Eeckhout BKO De Speeldoos gaat twee weken dicht, tijdens die sluitingsperiode kunnen ze alles ontsmetten.
In de buitenschoolse kinderopvang De Speeldoos in Onkerzele zijn minstens 11 kinderen getroffen door een besmettelijke huidziekte. “De opvang gaat maandag voor twee weken dicht. Tijdens die sluitingsperiode kan een grondig onderhoud van de lokalen en materialen gebeuren", zegt Katelijne Steenackers, preventieadviseur bij de stad Geraardsbergen.

Woensdag werd een besmettelijke huidziekte vastgesteld bij een groot deel van de kinderen in de buitenschoolse kinderopvang De Speeldoos in de Kampstraat. “De symptomen zijn rode blaasjes, bij sommige kinderen rond de neus en de mond, bij anderen met irritatie elders op het lichaam. Na een tijdje barsten de blaasjes open en vormt zich een korstje. In eerste instantie werd gedacht aan impetigo of krentenbaard, maar na contact met de huisarts van een van de kinderen is het niet zeker of die diagnose de juiste is. Onderzoek van alle besmette kinderen moet hierover uitsluitsel geven", zegt Katelijne Steenackers.

Preventiemaatregelen

De eerste vaststellingen dateren al van een paar weken geleden. Alle ouders zijn ondertussen ingelicht. “Besmette kinderen mogen niet meer naar de opvang komen zolang er besmettingsgevaar is en er geen behandeling opgestart is. Wij hebben aan de ouders gevraagd om hun kind te laten onderzoeken door de huisarts. Binnen de buitenschoolse kinderopvang worden de nodige veiligheids- en preventiemaatregelen genomen om verdere besmetting te voorkomen", gaat Steenackers verder.

De ouders krijgen ook wat raad mee om besmetting te voorkomen. “Besmette personen moeten zo veel mogelijk contact met kinderen vermijden. Goede handhygiëne is van cruciaal belang om verspreiding tegen te gaan. Daarbij kan desinfecterende zeep op basis van chloorhexidine worden gebruikt. Krabben is absoluut af te raden. Nagels dienen kortgeknipt te worden om krabletsels met verdere uitbreiding van de infectie te vermijden. Gebruik steeds propere handdoeken en washandjes om het kind te wassen. Andere gezinsleden mogen deze handdoeken en washandjes niet gebruiken. Ook raden wij aan om speelgoed, tafels, stoelen en ander meubilair te reinigen met zeepwater en om de kleding dagelijks te wassen. Verder hebben wij aan onze kinderverzorgsters de raad gegeven om vroeger alarm te slaan bij dergelijke symptomen", besluit Katelijne Steenackers.

BKO De Speeldoos is getroffen door een besmettelijke huidziekte.
Frank Eeckhout BKO De Speeldoos is getroffen door een besmettelijke huidziekte.15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lieve Mannaerts

  Ons kleinkind is een paar weken geleden ook getogen door zoiets der is ook van de kinderopvang gebeld om ze te komen halen dat was in ham bij kwaadmechelen de huisarts zei toen windpokken

 • MYRTHE PASS

  BuitenSCHOOLse kinderopvang in de VAKANTIE? Nu kunnen de ouders zelf voor hun kinderen zorgen met deze strenge preventiemaatregelen om andere huisgenoten niet te besmetten. Het gaat even een zwaar werkje zijn. Ik heb eigenlijk ook een beetje medelijden met die kinderen, die (waarschijnlijk) elke dag in de vakantie naar een opvang moeten. Ik weet niet of ze dan hun vakantie intens kunnen beleven of dat deze opvang als een verlengde aanvoelt van hun schooljaar.

 • Ariane Gekiere

  Mss zijn ze gaan informeren en hebben ze een verkeerde Diagnose gekregen... Maar het kan zowel thuis voorkomen ,school enz... Ik noem dit geen schande ,opvang is mss kraaknet? En een kindje kan dit van op een andere plaats besmet zijn geraakt ,hoe gaat dat dikwijls .. Natuurlijk weeral een kinderopvang door de modder draaien via de media...

 • gustaaf carpels

  Als je niet besmet bent door een ander hoe krijg je deze ziekte dan

 • Peter Janssen

  Besmettelijke huidziekte...oorzaak? Slechte hygiëne of wat? Net als luizen die steeds meer voorkomen, vooral bij kleuters en lager onderwijs..leer ouders eens wat hygiëne is want in sommige culturen kennen ze dat niet, vandaar de toename.