"Ritje in snelle wagen? Leukste vakantie ooit"

BV'S ENTERTAINEN KANSARME KINDEREN OP KAMP BIJEVA VZW

Dylan (8) voelde tintelingen in zijn buik tijdens het ritje met Michel Van den Brande.
Claudia Van den Houte Dylan (8) voelde tintelingen in zijn buik tijdens het ritje met Michel Van den Brande.
Anny De Windt van BiJeVa vzw bezorgt 93 kinderen uit kansarme gezinnen weer een heel leuke vakantieweek. Gisteren konden de kinderen een ritje maken in de dure wagens van onder meer Michel Van den Brande en Harry De Visscher uit The Sky is the Limit en speelden ze spelletjes met Slongs Dievanongs en 'commissaris Migrain'.

BiJeVa vzw organiseert al voor de 11de keer een buitenhuisvakantie voor kinderen uit kansarme gezinnen in jeugdherberg 't Schipken in De Gavers. Vorig jaar kreeg de vzw voor haar 10-jarig bestaan nog bezoek van koning Filip. Dit jaar is er geen koninklijk bezoek, maar er waren gisteren wel verschillende BV's aanwezig. Zo konden de 93 kinderen om beurt een ritje maken in een snelle wagen van onder meer Michel Van den Brande en Harry De Visscher uit The Sky is the Limit. "Heel leuk, vooral toen hij veel gas gaf. Dan voelde ik het tintelen", vertelt Dylan (8) uit Aalst, die meereed met Michel Van den Brande. "Hij heeft een mooie auto", aldus Dylan nog. Voor Tommy (15) was een ritje in de snelle wagen van Michel Van den Brande een jongensdroom die waarheid werd. Hij gaat al zes jaar op vakantie met BiJeVa en wordt er volgend jaar begeleider. "Ik ga graag met kinderen om en ik vind het belangrijk om kinderen die het moeilijk hebben toch een vakantiegevoel te geven. Zelf ben ik ook nooit veel op reis kunnen gaan. Met BiJeVa doen de kinderen dingen die ze anders nooit doen."

Eyecatcher van de dag: voorzitter Toon Depaepe, die boven de grond zweefde.
Claudia Van den Houte Eyecatcher van de dag: voorzitter Toon Depaepe, die boven de grond zweefde.

Zorgeloos

Michel Van den Brande twijfelde niet om dit te doen.


"Ik heb zelf een slechte jeugd gehad", zegt Van den Brande. "Het is fijn als je iets kunt teruggeven."


De kinderen gingen ook op onderzoek met commissaris Migrain - acteur Anton Cogen, uit Mega Mindy - en vier agenten van de lokale politie van Geraardsbergen/Lierde tijdens een spel waarbij ze de 'koning' moesten vinden. "De kinderen vinden het plezant om naar sporen te zoeken", vertelt begeleidster Annelies Sonck. "Ze hebben elk papiertje dat ze vonden omgekeerd. Als ze dan iets vonden, waren ze trots."


Slongs Dievanongs, ambassadrice van BiJeVa vzw, was al het derde jaar van de partij. De kinderen konden met haar een spel spelen. "Het is het minste dat ik kan doen", vertelt Slongs over haar inzet voor BiJeVa. "Kinderen moeten zorgeloos spelletjes kunnen spelen en zonder zorgen kunnen gaan slapen." Verder zong zanger Kurt Kraemer liedjes voor en met de kinderen, en leerde striptekenaar Ivan Petrus Adriaenssens de kinderen een strip maken. "Dat was moeilijk om te tekenen, vooral de armen en het haar", aldus Renzo (11) uit Haaltert. Later op de dag gaf bokser Junior Bauwens nog boksles aan de kinderen.


De eyecatcher van de dag was Toon Depaepe, de voorzitter van vzw BiJeVa. Hij zweefde letterlijk boven de grond. "De inzet van mijn vrijwilligers brengt zoveel kracht op dat ik als voorzitter ervan kan zweven", aldus Depaepe. "Wij doen steeds harder ons best. Iedereen betaalt slechts 25 euro per kind. Die prijs is al 11 jaar onveranderd, terwijl de prijzen van voeding en meer blijft opslaan. Dat we de vakantie zo laagdrempelig kunnen houden, is grotendeels te danken aan Anny De Windt."


De Windt is de bezielster van BiJeVa, die er ook elk jaar in slaagt steun te vinden van BV's voor haar project. "Je moet nooit opgeven, de aanhouder wint", zegt ze. "Ik bel naar een BV, leg ons project uit en vraag of ze willen meewerken. Toen ik dit jaar Michel Van den Brande en Harry De Visscher vroeg of ze met de kinderen een ritje wilden maken tijdens deze BiJeVa-vakantie, stemden ze onmiddellijk toe", aldus De Windt. De kinderen hadden gisteren alvast een mooie dag en zullen ook wellicht nog de rest van de week genieten van hun vakantie.


BiJeVa mag op 17 september een pannenkoekenslag organiseren bij PitStop van Harry De Visscher in Opwijk.

Slongs Dievanongs speelt een spel met de kinderen.
Claudia Van den Houte Slongs Dievanongs speelt een spel met de kinderen.