Zwembad Neptunus deze zomer al tegen de vlakte, nieuw zwembad komt achteraan op de parking

Zwembad Neptunus gaat deze zomer niet meer open, het wordt gesloopt.
VDS Zwembad Neptunus gaat deze zomer niet meer open, het wordt gesloopt.
Veel sneller dan verwacht worden de plannen voor het openluchtzwembad Neptunus uitgevoerd. Omdat dat zwembad slechts 2 maanden per jaar open is, wil de stad het vervangen door een overdekt zwembad. Dat werd in september bekend gemaakt, maar al deze zomer wordt het zwemcomplex gesloopt. Tegen 2023 moet het nieuwe zwembad klaar zijn.

De Neptunus-site in Wondelgem heeft naast het openluchtzwembad ook een voetbalclub, een sporthal, de polyvalente zaal De Zulle, een groot speelveld voor scoutsgroep FOS De Tortels en een petanqueclub. Op termijn wordt die hele site herbekeken. Maar de sloop van het openluchtzwembad start al deze zomer. Geen openluchtzwemmen meer in Gent dus, tenzij op de Blaarmeersen. Het nieuwe Neptunus-zwembad komt trouwens op een andere plek, achteraan op de parking, voor de sporthal en ongeveer naast De Zulle. Waar het openluchtzwembad nu ligt, komt een stuk groenzone en een sportveld. Er komt ook een buurtpark, en toch zullen minstens 140 van de 148 parkeerplaatsen die er nu zijn, behouden blijven. Dat is nodig ook, op piekmomenten staat de parking helemaal vol.

Einde van een tijdperk

Hoe het nieuwe zwembad er zal uitzien, staat nog niet vast. Wel is beslist dat er een jeugdhuis komt in hetzelfde gebouw. 7 miljoen euro mag het nieuwe zwembad kosten. Voor de rest van de herinrichting van de site is nog geen geld voorzien. Maar voor het zwembad zal het dus snel gaan. Deze zomer al start de sloop. Het is het einde van een tijdperk, want ook al was Neptunus enkel in de zomermaanden open, het was een populaire plek voor de jeugd bij mooi weer. Tegen 2023 moet het nieuwe zwembad klaar zijn.

Lang niet iedereen is blij met deze verandering. “Ikzelf ging in mooie zomers quasi dagelijks naar de ‘Costa Neptunus’”, zegt bijvoorbeeld Vera Sergeys. “Ik woon op een sociaal appartement, ik heb geen tuin en ik kan niet op reis. Maar aan het openluchtzwembad had ik - net als zovelen - wel het gevoel van aan een zwembad van een hotel te liggen. Binnen zwemmen kan ik overal, Strop, Rooigem, noem maar op. Maar we hadden maar één buitenbad. En zonder ook maar iets te vragen aan de gebruikers gaat dat nu weg. En néé, de Blaarmeersen is geen alternatief. Dat is geen proper zwembadwater. Dat wil ik niet. Gent had een prachtig openluchtzwembad, dat 10 jaar geleden nog helemaal is gerenoveerd. En nu is buiten zwemmen alleen nog weggelegd voor mensen met een eigen zwembad in hun tuin. Heel erg jammer.”