Zware straffen en boetes voor mensensmokkelaars

25-KOPPIGE BENDE SAMEN VEROORDEELD TOT 163 JAAR CEL EN 54 MILJOEN EURO BOETE

19 van de 25 leden waren in de rechtbank van Dendermonde aanwezig om hun vonnis aan te horen.
Foto GDR 19 van de 25 leden waren in de rechtbank van Dendermonde aanwezig om hun vonnis aan te horen.
De 25-koppige bende die langs de snelwegparkings in Wetteren, Drongen en Groot-Bijgaarden verschillende mensen smokkelden naar ons land zijn samen veroordeeld tot 163 jaar cel. Bovendien moeten alle verdachten samen maar liefst een geldboete van 54 miljoen euro betalen voor de feiten die ze gepleegd hebben. Het Openbaar Ministerie is tevreden met deze strenge straffen voor de smokkelaars.

De feiten dateren intussen van oktober 2016. De bende werd toen opgerold door de federale gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen na een grootscheepse controleactie. De controles vonden toen plaats op de snelwegparkings langsheen de E40 in Wetteren, Drongen en Groot-Bijgaarden. Ook in Brussel vonden toen huiszoekingen plaats. Die dag konden er zestien verdachten opgepakt worden, daarna werden nog eens negen personen gearresteerd.

Geldboetes

De rechtbank zat gisteren afgeladen vol en negentien verdachten waren aanwezig om hun vonnis te aanhoren. De andere zes lieten verstek gaan. Er werden gevangenisstraffen van 3 tot 10 jaar uitgesproken voor elke verdachte. Per gepleegd feit kregen de mannen ook een geldboete die vermenigvuldigd werd maal zes.


Voor sommige verdachten leverde dit geldboetes op van enkele miljoenen euro. Eén verdachte moest zelf bijna 12 miljoen euro betalen. Geld dat geen enkele van de beklaagden heeft. Van de 54 miljoen die er in totaal werd gevraagd zal er dus maar slechts een klein deel effectief betaald worden.

5.000 smokkelfeiten

De feiten waren bijzonder ernstig. Het ging in totaal om meer dan 5.000 smokkelfeiten. De leider van de bende bracht met een boot vluchtelingen uit Egypte naar België. Dan werden ze een tijdlang opgesloten in Brussel. Het ging om mannen, vrouwen, kinderen en zelfs baby's. De vluchtelingen waren voornamelijk afkomstig van Syrië, Soedan en Egypte. Na hun verblijf in Brussel werden ze naar de snelwegparkings gebracht waar ze in vrachtwagens werden vervoerd. Ook dit werd allemaal geregeld door de leider.


Het vervoer gebeurde soms in erbarmelijke toestanden. De vluchtelingen werden zelfs in koeltransporten vervoerd. Enkele vluchtelingen belden zelf naar de man om te melden dat ze aan het stikken waren, maar de smokkelaar zei dat ze niet mochten uitstappen, want dat het hun eigen keuze was om in te stappen.


Naast de zware gevangenisstraffen werden ook alle voertuigen waarmee de smokkelaars de vluchtelingen vervoerden door de rechtbank verbeurd verklaard. Enkele verdachten verschenen zonder aanhouding voor de rechtbank en werden ook niet onmiddellijk aangehouden.