Zo leeg zag u Gent nog nooit

circulatieplan krijgt volgende test eerste dag na paasvakantie

Sint-Pietersnieuwstraat: Geen auto in de buurt, zo gaat oversteken met een koelkast net iets vlotter.
Erik De Troyer Sint-Pietersnieuwstraat: Geen auto in de buurt, zo gaat oversteken met een koelkast net iets vlotter.
Het circulatieplan heeft zijn eerste test doorstaan. Weinigen waagden zich met de auto door Gent waardoor het zeker 's ochtends ongewoon rustig was in de stad. Het aantal spookrijders bleef in tegenstelling tot zondag binnen de perken. De volgende grote test volgt op dinsdag 18 april wanneer de scholen en de unief opnieuw starten.

De beslissing om het circulatieplan op de eerste dag van de paasvakantie in te voeren, bleek de juiste. Velen zijn op vakantie, kinderen moeten niet naar school en dat scheelt direct een slok op de borrel. Bovendien schrokken velen er van terug om meteen in een mistige ochtendspits naar Gent te trekken.


Het resultaat was een behoorlijk feeëriek Gent in de mist, met nauwelijks een auto te zien. Ook het verkeer op de stadsring viel behoorlijk mee.


Op een aantal plekken ontstond door het circulatieplan een onverwacht rustpunt. Zo bleek de Sint-Pietersnieuwstraat nauwelijks nog autoverkeer te lokken. Door het wijzigen van enkele rijrichtingen hebben enkel bewoners er nog iets te zoeken met de auto. De enorme brede straat bleef daardoor een hele dag nagenoeg leeg. Eens de zitbanken er staan kan deze straat wel eens een heel ander uiterlijk krijgen.

Korenmarkt: Vrij mooi weer, maar de terrassen zitten verre van vol.
James Arthur Korenmarkt: Vrij mooi weer, maar de terrassen zitten verre van vol.

Avondspits

Tegen de namiddag begon er toch wat volk naar Gent te komen, maar de meesten lieten de wagen toch op stal. In de ondergrondse parkings waren er rond 14 uur nog meer dan 1.700 plaatsen vrij.


De avondspits verliep overigens iets moeizamer dan de ochtendspits, maar opnieuw zonder noemenswaardige problemen. Zelfs op de Dampoort viel alles mee. Het is nu afwachten of het circulatieplan ook de volgende test doorstaat. Die volgt op 18 april. Dan is de paasvakantie gedaan en krijgt Gent de eerste volwaardige ochtend- en avondspits te verwerken.

Stadshal: Geen volk in het centrum.
James Arthur Stadshal: Geen volk in het centrum.
Parking Reep: Amper 7 auto's 's ochtends.
Erik De Troyer Parking Reep: Amper 7 auto's 's ochtends.