Zeventiger runt laatste cd-winkel

RENÉ (72) WIL NOG 20 JAAR MUSIC BOETIEK OPENHOUDEN IN GENT

René tussen zijn 100.000 cd's: "Ik ben nog altijd mee met de muziek van nu".
Foto WN René tussen zijn 100.000 cd's: "Ik ben nog altijd mee met de muziek van nu".
Goed verborgen in de Wondelgemstraat ligt de laatste echte cd-winkel van Gent. In de Music Boetiek vind je alle genres. Uitbater René Van Hoenacker, 72 jaar oud, wil er nog twintig jaar mee doorgaan.

Muziekliefhebbers - en zo zijn er nogal wat in Gent - hebben het altijd maar moeilijker om de cd's te vinden die ze zoeken. Tot pakweg een jaar geleden waren er nog twee Free Record Shops in Gent en ook in de Langemunt was er lange tijd een platenzaak. Die zijn inmiddels allemaal gesloten. Er zijn wel nog platenzaken die zich concentreren op vynil en alternatieve muziek. De ketens slaagden er niet in om het hoofd boven water te houden, maar René wel.


"Ik heb hier 100.000 cd's op voorraad", zegt René. "Zowel de allernieuwste als wat ouder werk. Ik doet dit al sinds 1970. Ik nam destijds de winkel over van komiek Leo Martin en ben het altijd blijven doen."

Illegale downloads

De Music Boetiek zit wat weggestoken in de Wondelgemstraat. "Ik heb mijn zaak hier al 26 jaar. Het begon met platen, maar die heb ik een aantal jaar geleden allemaal in één keer verkocht en vervangen door cd's. Ik weet wel dat iedereen klaagt over illegale downloads, maar ik heb daar geen last van. Destijds zette men toch ook muziek op cassettes. Het illegaal delen van muziek heeft altijd bestaan."


"Ik ben nog altijd mee met de muziek van nu, maar ik bestel alleen nog spullen die ik zelf goed vind. De nieuwe Iron Maiden heb ik bijvoorbeeld niet in huis gehaald omdat ik er niet gek van ben. Maar je kan hem wel bij mij bestellen", zegt René. "Ik heb nog bijzonder veel klanten. Ze bellen mij, ik bestel en dan komen ze ophalen. Via internet verkopen doe ik niet. Ik heb zelfs geen computer. Bij mij gebeurt het op de oude manier. Ik verkoop ook dvd's."


René is nu 72 jaar oud. "En ik zou er graag nog 20 jaar mee verder gaan. Ik weet ook wel dat dat niet echt realistisch is, maar muziek is mijn hele leven. Als hier iemand langs komt en mij een bod doet op het huis en mijn duizenden cd's wil ik het wel overwegen."