Zeven jongeren wonen tijdelijk in kasteel

HET GEERAARD DE DUIVELSTEEN STAAT TE KOOP VOOR 2,2 MILJOEN EURO

Héloïse, Stéphane, Thomas, Marie en Bob in de tuin van het kasteel.
Yves Masscho Héloïse, Stéphane, Thomas, Marie en Bob in de tuin van het kasteel.
Het Geeraard de Duivelsteen langs de Reep staat te koop. In afwachting van die verkoop is het pand bewoond via Interim Vastgoedbeheer. Zeven jonge creatievelingen hebben er hun tijdelijke stek. "Geheime gangen of speciale attributen hebben we nog niet gevonden", lachen ze.

De Regie der Gebouwen heeft het duistere kasteel te koop gesteld. Over het Geeraard de Duivelsteen bestaat relatief weinig literatuur. Er zijn ook weinig Gentenaars die het gebouw al betreden hebben. Het lijkt vooral een ondoordringbare duistere burcht langs het water van de Reep, tegenover de Vlerick Business School.

Het Geeraard de Duivelsteen is gelegen aan het water aan de Reep, tegenover de Vlerick Business School.
Yves Masscho Het Geeraard de Duivelsteen is gelegen aan het water aan de Reep, tegenover de Vlerick Business School.

Vandalisme

Toch zijn er zeven jonge mensen die in het Duivelsteen wonen. "Via Interim Vastgoedbeheer kunnen wij hier tijdelijk wonen", vertelt Bob Rigo. "Zo staat het gebouw niet leeg. We betalen een zeer lage maandelijkse kost en in ruil zorgen we voor het pand. Zo onderhouden we het tuintje, controleren we of het nergens inregent en of er geen vandalisme is." Het groepje creatievelingen, waaronder een dj/fotograaf, een meubelontwerper en een architect, betrekken het recentere gedeelte van het gebouw aan de kant van de kathedraal. "Dat is perfect bewoonbaar, al hebben we wel een nieuwe keuken geïnstalleerd", zegt Bob, die muzikant en jurist is. "Het kasteel zelf is niet bewoonbaar. Daar heeft wel een kunstenaar nu een tijdelijk atelier. Het overgrote gedeelte staat vol torenhoge archiefkasten. Het Rijksarchief heeft hier lang gezeten. De torentjes met draaitrappen geven uit op het dak, van waaruit je een schitterend zicht op Gent hebt. Maar het meest tot de verbeelding spreekt de crypte, met prachtige gewelven. Je kan je daar zo inbeelden wat daar vroeger is gebeurd. Gefolterde mensen, ridderfeesten, noem maar op."


Feesten mogen de bewoners zelf niet organiseren in 'hun' kasteel. "We mogen uiteraard wel een paar vrienden uitnodigen, maar het is niet de bedoeling hier evenementen te organiseren. We hebben wel al het volledige kasteel verkend. Geheime gangen of kostbare schatten hebben we niet gevonden. Alleen enkele bladzijden uit de middeleeuwen waarin een vrouw bij een pastoor om schoenen voor haar zoon bedelde."

De jongeren wonen in het gedeelte van het gebouw aan de kant van de kathedraal. Enkel de keuken moest geïnstalleerd worden.
Yves Masscho De jongeren wonen in het gedeelte van het gebouw aan de kant van de kathedraal. Enkel de keuken moest geïnstalleerd worden.

Dertiende eeuw

Het kasteel dateert uit de dertiende eeuw en moest de toenmalige Portus Ganda, de handelshaven die toen aan de Reep lag, beschermen. Het kasteel werd genoemd naar Geeraard Vilain, die ook Geeraard de Duivel werd genoemd omwille van zijn donkere huidskleur. Hij was de tweede zoon van een Gentse burggraaf, Zeger III. Het kasteel was in de loop der jaren onder meer ridderverblijf, wapenarsenaal, klooster, school, seminarie en zelfs een krankzinnigengesticht. "Wij doen aan leegstandsbeheer, om de risico's van tijdelijke leegstand te elimineren", zegt Benedikt De Witte van Interim Vastgoedbeheer. "Via een bruikleenovereenkomst zorgen wij ervoor - in opdracht van de eigenaar - dat het leegstaande pand geen kankerplek wordt in het straatbeeld. Een win-winsituatie voor iedereen."


Wie er 2,2 miljoen euro voor over heeft, kan het kasteel kopen. Bieden kan tot 30 september bij het Federaal Aankoopcomité, Kruidtuinlaan 50/398, 1000 BRUSSEL. Info: sppd.federaalcomite@minfin.fed.be