Zelfs circulatieplan aangepast

CAMERA'S UIT, STRATEN GEKNIPT EN RIJRICHTING OMGEDRAAID

De invoering van antiterreurmaatregelen en het circulatieplan maken de verkeersafwikkeling voor de Gentse Feesten er niet makkelijker op. Meer nog, de Gentse Feesten hebben hun eigen circulatieplan: elf straten krijgen een nieuw verkeersregime en een aantal nummerplaatcamera's gaan tien dagen lang helemaal of gedeeltelijk uit.

Met de wagen naar de Gentse Feesten komen is sowieso geen aanrader. Binnen de Gentse ring zijn nagenoeg alle bovengrondse parkeerplaatsen voorbehouden voor bewoners. Vorig jaar waren dat er nog 1.600, dit jaar wordt dat nog iets opgevoerd tot 1.664. Wie daar gaat staan, riskeert een retributie van 80 euro. De ondergrondse parkings zijn nog steeds bereikbaar, maar het aantal plaatsen is er beperkt. Daarom lijkt gebruik maken van de park & rides de beste optie. De meeste zijn gratis. De voordeligste oplossing is parkeren aan Weba, waar een gratis shuttlebus iedereen naar Sint-Jacobs brengt. Een betalende oplossing is er aan het Sint-Pietersstation. Daar is een speciaal Gentse-Feestentarief van 15 euro. Voor dat bedrag kan men parkeren in de ondergrondse parking van het station en met 4 de tram naar het centrum nemen.

Papier

Wie toch met de wagen het stadscentrum in moet, dient rekening te houden met geheel nieuwe regels. De zowat 10.000 elektronische vergunningen voor het stadscentrum vervallen gedurende de Gentse Feesten. Er wordt enkel nog gewerkt met papieren vergunningen verdeeld door de dienst feestelijkheden. Bewoners en leveranciers mogen enkel tussen 6 uur 's ochtends en 12 uur 's middags de zone in. De rest van de dag wordt autoverkeer volledig geweerd uit de binnenstad.

Het wordt ook iets complexer om de weg te vinden in de binnenstad. "Door de combinatie van antiterreurmaatregelen en het nieuwe circulatieplan zijn er een aantal ingrepen nodig voor autoverkeer", legt schepen van mobiliteit Filip Wattteeuw (Groen) uit. "Het is niet zo dat het circulatieplan teruggedraaid wordt. Het is maatwerk dat nodig is om specifieke problemen op te lossen. We zorgen voor een duidelijke signalisatie", zegt hij.

Ottogracht

Opvallend is ook dat heel wat van de nummerplaatcamera's uit gaan. "Aangezien veel van die camera's in de feestenzone staan en we overschakelen op papieren vergunningen heeft het geen nut om die camera's aan te laten staan", zegt Watteeuw. Ook net buiten de feestenzone gaan camera's uit. Aan de Ottogracht is dat van 6 tot 12 uur en aan het Koophandelsplein van 6 tot 11 uur.


Wie met de fiets komt, zal zijn vehikel makkelijker kwijt kunnen. Het aantal officiële fietsparkeerplaatsen stijgt tot 4.612. Dat is zo'n 7% meer dan vorig jaar.