Zaak overlevering Spaanse rapper uitgesteld tot kerstmis

Advocaat Simon Bekaert, rapper Valtonyc, advocaat Paul Bekaert (vlnr).
BELGAONTHESPOT Advocaat Simon Bekaert, rapper Valtonyc, advocaat Paul Bekaert (vlnr).
De zaak van de Spaanse rapper Valtònyc, die wegens zijn omstreden liedjesteksten tot drieënhalf jaar gevangenis veroordeeld werd en naar België was gevlucht, is opnieuw uitgesteld, ditmaal tot 24 december. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling beslist. De KI wacht het antwoord af van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg op twee prejudiciële vragen in verband met de strafmaat.

De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen had een Europees aanhoudingsmandaat gekregen voor Josep Miquel Arenas, de eigenlijke naam van Valtònyc. De op Mallorca geboren Valtònyc was er door het hof van Balearen in 2017 schuldig aan bevonden dat hij in zijn teksten terrorisme had verheerlijkt, de kroon had geprovoceerd en politici had bedreigd met de dood. Het hooggerechtshof had het vonnis in februari 2018, ondanks protest in heel het land, bevestigd. Op Mallorca en in andere delen van het land vonden meerdere solidariteitsbetogingen plaats voor de rapper.

De termijn voor het begin van zijn straf in Spanje was voor de kunstenaar op 24 mei vorig jaar afgelopen, maar hij was eerder al naar het buitenland vertrokken. De rapper had een foto op Twitter gepost van zichzelf en een familielid, genomen aan de Korenlei in het centrum van Gent. Valtònyc bood zich later aan bij de politie en werd door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden.

De raadkamer besliste in september vorig jaar dat Valtònyc niet overgeleverd moet worden. Het parket ging echter in beroep, waardoor de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling moet beslissen over de overlevering. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Michael Van Acker

    Die Gentse rechterkes kunnen dus niet zelf beslissen? Waar moeit Europa zich mee. Weeral primeert het recht van de crimineel op dat van mogelijke slachtoffers.