Woonprobleem pijnlijk duidelijk in VRT-debat

De lijsttrekkers van Gent in debat.
sf De lijsttrekkers van Gent in debat.
In het VRT-programma ‘Iedereen Kiest’ werd vanavond het woonprobleem in Gent pijnlijk duidelijk geïllustreerd. Een cameraploeg trok naar de oudste sociale woonwijk van Gent en kon er letterlijk de paddenstoelen van de muur plukken. Ook het circulatieplan kwam aan bod.

WoninGent verhuurt huizen die ongeschikt verklaard zijn, voor meer dan 500 euro. Dat is strafbaar, maar het gebeurt dus wel, ondanks elektrocutie- en brandgevaar. Dat bleek tijdens het verkiezingsprogramma ‘Iedereen Kiest’. Dat stuurde een cameraploeg naar de oudste Gentse sociale woonwijk, de Bernadettewijk in Sint-Amandsberg. Daar staat een pak huizen leeg, en de panden die nog bewoond zijn verkeren in erbarmelijke staat. Vocht, schimmel, stank, paddenstoelen op de muren, afbrokkelend pleister, rotte balken onder het dak, elektrocutiegevaar, en zo ging het maar door. “Ja, we klagen, maar de huisvestingsmaatschappij luistert niet, en doet niks”, klinkt het bij de bewoners.”

Rudy Coddens.
Foto Nimmegeers Rudy Coddens.

Een meer dan pijnlijk thema voor een verkiezingsdebat. “Men wijs naar de stad, maar sociale woningen zijn een Vlaamse bevoegdheid”, zegt kartel-lijsttrekker Rudy Coddens. “De situatie in onaanvaardbaar. Maar sociale huisvesting wordt ondergefinancierd, in Gent doen we wat we kunnen met de middelen die we hebben.” Mathias De Clercq van Open Vld eist een onderzoek naar het verhuren van woningen die ongeschikt verklaard zijn, en noemde de situatie mensonwaardig. “Van alle sociale woningen in Gent is twee derde aan renovatie toe, en een derde zelfs dringend”, stipte Anneleen Van Bossuyt van N-VA nog aan. En Mieke Van Hecke (CD&V) maakte duidelijk dat er de komende jaren dringend werk moet worden gemaakt van de sociale en andere betaalbare huisvesting in de stad.

Mathias De Clercq
BELGA Mathias De Clercq

Ook het circulatieplan kwam aan bod tijdens het debat. Daarbij viel niks nieuw te rapen. N-VA wil alle knips weg, CD&V en Open Vld wil de knips Rabot en bargiebrug herbekijken, en het kartel wil alles houden zoals het is.

Mieke Van Hecke
Jan Aelberts Mieke Van Hecke
Anneleen Van Bossuyt
Florian Van Eenoo photonews Anneleen Van Bossuyt

Herbekijk het debat: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/10/01/wantoestanden-in-gentse-sociale-woningen-bewijs-van-onderfinan/
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • johan lanoot

  Ze hebben met de Ghelamco Arena het mooiste voetbalstadion van Belgie en dat met is er gekomen met veel geld van de gemeenschap maar geld voor deftige huisvesting is er niet. Termont lacht de Gentenaar uit vanuit zijn skybox.

 • Eddy Jans

  SPa is jaren aan de macht ,deze huizen is jaren niets aan gedaan, nooit met een vinger naar de vlaamse regering gewezen. Nu ze zelf niet aan de vlaamse vetpotten is het de vlaamse regering ( zegt nog net niet de NVA) , ZIELIG zeer Zielig

 • roger brouwers

  Een fait divers nu het de schuld van de sossen hun graaicultuur is.Termont in geen verte te bespeuren en zijn gedoodverfde opvolger wist ervan maar zat erbij voor spek en bonen.Het was weer een ander zijn schuld.Niet moeilijk als de subsidies in hun zakken verdwijnen..

 • David De Geyter

  In de nieuwe sociale woningen aan het Rabot mogen enkel nieuwe Belgen wonen! Proficiat Woningent!

 • Geert Hebbrecht

  De ondertussen klassiek geworden truck: de diverse overheden schuiven de verantwoordelijkheid af op elkaar. Gewoon een teken dat er veel te veel overheid is. Met de helft overheid komen we ruim toe. Maar blijkbaar moeten er nog steeds een groot aantal politieke vriendjes geparkeerd worden