Winteropvang voor daklozen in Gent: “Wij hopen op steun van hogere overheden”

Daklozen komen toe aan de nachtopvang, vorige winter in het Baudelopark.
Foto James Arthur Daklozen komen toe aan de nachtopvang, vorige winter in het Baudelopark.
Op 18 november opent de Gentse winteropvang de deuren, voor dak- en thuislozen. Te laat, vindt PVDA, maar die datum is afgestemd met de hele regio. “Meer dan 50 procent van de mensen die hier om opvang vragen, hebben geen link met Gent. Wij hopen dat er eindelijk een globale aanpak komt”, zegt Rudy Coddens.

Oppositiepartij PVDA vindt dat de winteropvang voor daklozen nu moet open gaan, en niet op 18 november zoals gepland staat. “Met temperaturen tegen het vriespunt aan is twee weken wachten geen optie meer”, vindt Tom De Meester. Maar zo simpel ligt het allemaal niet. “Wij hebben, om te beginnen, het hele jaar door een nachtopvang”, zegt bevoegd schepen Rudy Coddens. “Er zijn altijd 65 bedden ter beschikking van dak- en thuislozen. Alleen komen daar in de winterperiode nog eens 40 bedden bij.”

“De ruime regio is afgestemd om die winteropvang open te houden van 18 november tot eind maart. Dat is al langer dan we vroeger deden. Door de opvang op elkaar af te stemmen, voorkomen we dat alle daklozen zich gaan verzamelen in één stad. Want in Gent hebben we al een groot aantal daklozen dat geen enkele binding heeft met onze stad. Uiteraard gaan wij die mensen niet de deur wijzen, maar we dringen wel bij de hogere overheden aan op een globale aanpak. We hopen dat die er eindelijk komt. Gent pompt jaarlijks 1,6 miljoen euro in de daklozenopvang, en nogmaals, we gaan niet besparen op de kap van die mensen. Maar de federale overheid draagt hierin slechts 50.000 euro bij. Dat is veel te weinig.”

“Het daklozenprobleem overstijgt stilaan het draagvlak van onze stad”, vervolgt Coddens. “Daarnaast dringen we er op aan dat ook in andere steden en gemeenten extra inspanningen gebeuren om daklozen op te vangen en te begeleiden. Die lokale besturen moeten stoppen met het probleem door te schuiven naar steden die wél hun verantwoordelijkheid nemen. Hoeveel dak- en thuislozen er zijn valt niet te becijferen, net omdat ze ook van ver buiten Gent komen. We weten wie zich aanmeldt, en we weten dat meer dan de helft daarvan geen link heeft met Gent. We weten niet wie op straat blijft. We weten ook dat de reguliere opvang eigenlijk niet meer volstaat. Zes tot zeven nachten per maand zijn die 65 plaatsen volzet.”

Behalve de reguliere daklozenopvang en de winteropvang, heeft Gent ook nog een noodopvang voor dakloze gezinnen met kinderen, het hele jaar door.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.