Werknemers investeren in 15.000 zonnepanelen op Volvo-fabriek

Minister Bart Tommelein legt het eerste zonnepaneel op het dak van Volvo Cars in Gent.
Gianni Barbieux Minister Bart Tommelein legt het eerste zonnepaneel op het dak van Volvo Cars in Gent.
In Gent heeft Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) het eerste van 15.000 zonnepanelen op het dak van de Volvo Cars-fabriek gelegd. 

Alle 6.000 werknemers krijgen de kans om te investeren in de zonnepanelen en van de opbrengst te genieten. Volvo Cars Gent kan met de stroom dan weer 5,4 procent van zijn elektriciteitsbehoefte dekken. "Een stap dichter bij het realiseren van onze ambitie om tegen 2025 een klimaatneutrale fabriek te zijn", zegt Eric Van Landeghem, senior advisor Volvo Cars.

Groene stroomfabrikant Eneco installeert de zonnepanelen op het dak van de autobouwer, meteen het grootste project van de groene stroomproducent. Medewerkers kunnen instappen via crowdlending, een lening voor 6 jaar waarop ze een gegarandeerd brutorendement van 4 procent krijgen. Na de looptijd krijgen ze hun initiële investering terug. Tegen 2025 wil Volvo Cars klimaatneutraal auto's assembleren, dus 100 procent CO2-vrij.

"Door de medewerkers te betrekken zorgen we dat ze kunnen meegenieten van het rendement van deze investering", zegt Van Landeghem. Voor de fabriek betekent het project een besparing van minstens 200.000 euro op jaarbasis. Volvo Cars Gent en Eneco mikken op 1 miljoen euro opgehaald kapitaal. De minimuminleg is 250 euro.

Minister Tommelein, die Volvo begin dit jaar aanspoorde om het project te onderzoeken, is blij met de 15.000 zonnepanelen. "De energietransitie heeft nood aan grote hernieuwbare energieprojecten zoals dit", klinkt het. "Het maakt een groot verschil voor de energiefactuur van een bedrijf, maar ook voor het halen van de Vlaamse hernieuwbare energiedoelstellingen."
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • michel paulussen

    Hoe zit het met de winst uitkering?

  • Ferdinand Engelbeen

    Wie betaalt uiteindelijk die 250 miljoen per jaar aan groene stroom certificaten? De huisgezinnen, via de toeslag aan "distributiekosten" bovenop de echte stroomprijs...

  • Daniel Corstjens

    Die is goed,de werknemers stoppen er hun geld in en het fabriek gaat met 200.000€ winst per jaar lopen! Nog even en ze bouwen een nieuw fabriek met het geld van hun slaven.