Welke winkelier kan dit nog betalen?

STAD STAAT MACHTELOOS TEGEN TORENHOGE HUURPRIJZEN

In de Mageleinstraat sluit keten Villeroy & Boch binnenkort de deuren.
James Arthur In de Mageleinstraat sluit keten Villeroy & Boch binnenkort de deuren.
Enkel grote ketens zijn stilaan nog bij machte om een winkelpand in hartje Gent te huren. Wie een pand in de Veldstraat wil huren, moet daarvoor 21.250 euro neertellen. Per maand welteverstaan. Ook de andere winkelstraten vallen intussen buiten het bereik van kleine ondernemers. In de Brabantdam staan winkels te huur voor 3.000 en 4.900 euro. In de Mageleinstraat zelfs één van 5.700 euro per maand.

Unizo maakte deze week bekend dat zowat 50 procent van de centrumhandelaars aangeeft 10 tot 30 procent minder omzet te draaien sinds de invoering van het circulatieplan. Heel wat handelaars verwijzen ook naar de immense kosten om een pand te huren in het centrum. Wij zochten uit wat zo'n pand in de binnenstad zoal kan kosten en er is maar één conclusie. Enkel ketens kunnen zich een pand op een toplocatie veroorloven.

235 vierkante meter

De ultieme shoplocatie in Gent is al vele jaren de Veldstraat. De huurprijzen van dergelijke winkelpanden blijven over het algemeen geheim omdat ze meestal toebehoren aan vastgoedreuzen die meestal snel een nieuwe klant vinden binnen hun eigen portfolio. Heel uitzonderlijk staat er vandaag toch een pand in de Veldstraat te huur en de vraagprijs doet duizelen. Voor het pand van schoenenzaak Avance betaalt men 21.250 euro per maand. Op jaarbasis 255.000 euro. Voor die prijs krijgt men 235 vierkante meter winkeloppervlakte en een tweede verdieping die als stock dient.


Maar ook elders zijn de winkelpanden in hartje Gent bijzonder prijzig. In de Mageleinstraat staat het pand van Villeroy & Boch te huur: 5.700 euro per maand. In de Brabantdam staan vier panden te huur: 3.000, 3.500, 4.000 en 4.900 euro per maand. Het zijn topprijzen, maar zeker geen uitzonderingen. In heel het autovrij gebied staat er welgeteld één winkelpand te huur voor minder dan 1.000 euro: een piepklein winkeltje van 25 vierkante meter in de Bennesteeg.

Een leegstaand pand in de Veldstraat.
James Arthur Een leegstaand pand in de Veldstraat.

Klikker

"Het gaat inderdaad om gangbare prijzen voor de Gentse hoofdwinkelstraten", zegt Nicolas De Reuck van Immo Da Vinci. "In de Veldstraat betaal je al snel twee tot drie keer meer dan in om het even welke andere Gentse straat. Maar ook de Vlaanderenstraat, Lange Munt, Brabantdam zijn topstraten waar de huurprijzen hoog zijn omdat er nu eenmaal veel passage is. Vooraleer een grote keten een pand koopt, sturen ze iemand naar de winkelstraat met een klikker om te tellen hoeveel mensen er voorbij komen."


"Sowieso gaan de kleine zaken er momenteel uit", zegt De Reuck nog. "Het zijn vooral zaken met grote winstmarges die hier nog iets kunnen betekenen. Wie in hartje Gent een bruin café wil openen en wil rondkomen door pinten te tappen, kan maar beter twee keer nadenken vooraleer eraan te beginnen", zegt De Reuck.


"Als stad kunnen we weinig doen aan de huurprijzen van winkelpanden", zegt schepen van Middenstand Christophe Peeters (Open VLD). "We kunnen het aanbod van panden stimuleren of maatregelen nemen om te voorkomen dat speculanten panden laten leegstaan, liever dan de prijs te verlagen. Maar verder is dat de vrije markt die speelt."


Peeters is het niet eens met de stelling dat met de komst van ketens gaandeweg het Gentse karakter verdwijnt uit de binnenstad. "We hebben nog meer dan genoeg typische Gentse winkels. Die ga je niet vinden in de Veldstraat, maar wel in bijvoorbeeld de Jan Breydelstraat, de Burgstraat enzovoort."