Weer nieuwe bibliotheek in Gent

KUNSTBOEKEN ACADEMIE, MUSEA EN GIDSEN SAMEN OP BIJLOKESITE

Philippe Van Cauteren en Wim de Temmerman voor de Kunstenbibliotheek.
Foto James Arthur Philippe Van Cauteren en Wim de Temmerman voor de Kunstenbibliotheek.
Op de Bijlokesite opent maandag de Kunstenbibliotheek, die 6 aparte collecties groepeert en ontsluit. De kunstenbib is kleinschaliger dan de Krook, uiteraard, maar ook veel gespecialiseerder. En toch is ze toegankelijk voor iedereen. Nu moet alleen nog een verloederd hoekpand op de Bijlokesite gerenoveerd worden.

Wim de Temmerman, decaan van het KASK / School of Arts van HoGent, en Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van het SMAK, zijn de drijvende krachten achter de kunstenbibliotheek. Die huist voorstaan in het langwerpige gebouw tegenover het STAM-café. Dat pand, met mooie bogen, stond er jarenlang verloederd bij. Op de Bijlokesite werd het zelfs smalend 'Beiroet' genoemd. Daar is vandaag niks meer van te merken. 2,5 miljoen euro heeft de restauratie gekost, en omdat het geen beschermd gebouw is, kwamen er geen subsidies aan te pas.


"Het is ook nog niet helemaal af", zegt de Temmerman. "Door de besparingen op onderwijs hebben we moeten schuiven met budgetten. Dat maakt dat er tegen 2019 nog een uitbreiding staat gepland, en dat is nodig ook. De buitenkant is wel helemaal klaar." Het gebouw is eigendom van de stad, maar werd voor 50 jaar in erfpacht gegeven aan de HoGent.


Behalve het KASK en het SMAK hebben ook het STAM, Design Museum, Hisk (Hoger Instituut voor Schone Kunsten) en de Gentse Gidsen hun collectie naar de Kunstenbibliotheek overgebracht. "Op de benedenverdieping staat alles rond stedelijkheid en architectuur", vertellen de Temmerman en Van Cauteren. "Er is ook een tijdschriftengang. Daar kan je koffie drinken, in de rest van de bib mag dat niet. Op de eerste verdieping staat alles rond beeldende kunst, de bovenste verdieping verzamelt alles rond design, theater en film."

Uitlenen

"De grootste verdienste van deze bib is - nu al - dat we een enorme inhaalbeweging hebben gemaakt qua digitalisering en inventarisering. Alles is netjes ingevoerd in de computer, de dubbels zijn eruit gehaald, en heel wat collecties die vroeger verborgen bleven omdat er gewoon geen ruimte was om ze uit te stallen, zijn nu voor iedereen open. De meeste boeken hier kan je gewoon ook uitlenen, de waardevolle exemplaren niet. En de meest waardevolle boeken zitten zelfs achter slot en grendel en in zuurvrije dozen."


Alleen het hoekpand aan de Bijlokekaai staat er nu nog verloederd bij. Als ook dat gebouw gerenoveerd wordt, is de Bijlokesite helemaal af. De gaanderij is ook klaar, langs die gang zal je in de Kunstenbib binnen kunnen met droge voeten. Wie de hoofdingang wil nemen, moet door het gras.


De Kunstenbib opent maandag en is op weekdagen open van 9 tot 18 uur, op donderdag tot 22 uur.