Waterstofexplosie bij ArcelorMittal

DUBBELE ONTPLOFFING TOT TWINTIG KILOMETER VERDER HOOR- EN VOELBAAR

Het bedrijf Arcelor Mittal in de Kanaalzone van Gent.
Yves Masscho Het bedrijf Arcelor Mittal in de Kanaalzone van Gent.
Een zware waterstofexplosie bij staalreus ArcelorMittal heeft gisterenavond letterlijk en figuurlijk voor heel wat opschudding gezorgd in de kanaalzone. De knal was kilometers ver voel- en hoorbaar. Daardoor regende het ongeruste reacties bij politie en op sociale media. Wonderwel vielen er geen gewonden bij de explosie. Ook de schade op het bedrijf zou meevallen.

Gisterenavond omstreeks 22.30 uur heeft zich bij de Gentse staalreus ArcelorMittal een waterstofexplosie voorgedaan. De dubbele ontploffing was kilometers ver voel- en hoorbaar. Zelfs vanuit Lokeren, toch al snel 20 kilometer verder, kwamen meldingen binnen. Vanuit Zelzate en Wachtebeke regende het oproepen bij de politie. Sociale media ontplofte zowat.


"Iemand die boenk gehoord", "Wa was da jong, alle ramen stonden hier te trillen" of "Net uit mijn bed gedonderd, niet normaal"... het zijn maar enkele van de honderden reacties op sociale media gisterenavond rond 22.30 uur. Al snel kwam het bericht van de politiezone Puyenbroeck dat het om een explosie bij staalbedrijf ArcelorMittal ging en dat er geen reden was tot paniek.

Rechtsboven is de lichtflits van de explosie zichtbaar.
Luk Roobroeck Rechtsboven is de lichtflits van de explosie zichtbaar.

Ongeruste burgers

"We kregen verschillende meldingen binnen van ongeruste burgers", zegt korpschef Koen Van Poecke. "Zowel via het noodnummer 101 als via sociale media. Onze eerste taak was de mensen gerust stellen."


Uiteindelijk kwam er rond 11.30 uur ook bevestiging van het bedrijf. "De explosie was het gevolg van een reactie waarbij ijzerslakken in contact kwamen met water", aldus Jan Cornelis, woordvoerder bij ArcelorMittal. "Ruw ijzer wordt afgeslakt vooraleer het verwerkt wordt tot vloeibaar staal. Die staalslakken worden verzameld in een pan en die wordt uitgegoten in een soort van put. In die put kwamen de slakken in contact met water, waardoor explosies ontstonden."

Geen gewonden

Bij de explosie vielen wonderwel geen gewonden, ook de schade zou, buiten een pak gesneuvelde ramen, op het eerste gezicht meevallen volgens Cornelis. De interne brandweer van ArcelorMittal was gisteren nog een ganse nacht in de weer om de situatie te normaliseren. Ook de scheepvaartpolitie kwam ter plekke. De burgemeesters uit de regio deden ondertussen alles om hun burgers gerust te stellen. "Beste Wachtebekenaren en buren, geen zorgen. De twee knallen kwamen van Arcelor Mittal. Het werd veroorzaakt door gloeiend slak dat in een slakkenput in contact kwam met water. Deze reactie van gloeiend slak met water maakt waterstof vrij en dan kunnen er serieuze knallen komen. Niet de eerste maal dat dit gebeurt. Er zijn geen slachtoffers en geen schade bekend. Nu allemaal naar bed", postte Wachtebeeks burgemeester Rudy Van Cronenburg.


Rond middernacht leek iedereen gerustgesteld en kon iedereen gerust zijn bed in na een 'explosief avondje' in de Gentse kanaalzone."