Waarom Open Vld zo krampachtig vasthoudt aan CD&V (en Groen aan sp.a)

Mathias De Clercq van Open Vld is niet van plan Mieke Van Hecke van CD&V te dumpen
Gianni Barbieux Mathias De Clercq van Open Vld is niet van plan Mieke Van Hecke van CD&V te dumpen
Het zou simpel kunnen zijn in Gent. Blauw en groen hebben gewonnen, en halen samen 29 zetels. Genoeg dus om Gent te besturen, want met 27 heb je al een meerderheid in een stad met 53 zitjes. Waarom houden Open Vld en Groen dan zo sterk vast aan hun (verliezende) partners, respectievelijk CD&V en sp.a? Zij zeggen: engagement, gegeven woord, inhoud. Maar het blijkt ook allemaal tactiek, en wiskunde.

Voor het kartel is het duidelijk. Als Mathias De Clercq de CD&V laat vallen, krijgt hij de door hem zo gegeerde burgemeesterssjerp. En dan wordt de huidige paars-groene coalitie verder gezet, met gewijzigde verhoudingen weliswaar, en een mooie meerderheid van 36 zetels. “Geen sprake van”, zegt De Clercq daarop, “ik laat CD&V niet los, een woord is een woord.” Ook Groen zei al meermaals kartelpartner sp.a niet te laten vallen. Maar waarom eigenlijk niet, vraagt de Gentenaar zich massaal af?

Stel dat Open Vld de CD&V wél aan de deur zet. Dan loopt die CD&V gegarandeerd recht in de armen van het kartel. De opdracht van Mieke Van Hecke was immers duidelijk: mee besturen. Als CD&V van kamp wisselt, dan kan er – theoretisch – een alternatieve meerderheid komen van het kartel sp.a-Groen met CD&V en N-VA, samen goed voor 31 zetels. En dan verhuist Open Vld naar de oppositie. Eigenlijk kan het kartel ook met N-VA alleen een meerderheid gaan vormen, maar dan hebben ze een zeer krappe 27 zetels. Met CD&V erbij zou het ‘veilig’ zijn.

Hetzelfde kan trouwens ook omgekeerd gebeuren. Als Groen kartelpartner sp.a zou laten vallen – wat ze absoluut niet van plan zijn – dan zouden ook zij buiten spel gezet kunnen worden. Want dan kan er ook een meerderheid gevormd worden zònder Groen, met Open Vld, CD&V, N-VA en sp.a, samen goed voor 32 zetels. Blijft het kartel één blok, dan kan er geen stadsbestuur zonder hen worden gevormd. Groen zit dus gebeiteld zolang ze de socialisten bij zich houden.

Al dat vasthouden aan elkaar gaat dus helemaal niet over vriendschap, loyauteit of Gegeven Woorden, het gaat vooral om strategie. En om wiskunde.

Filip Watteeuw van Groen lost Rudy Coddens van sp.a niet
BELGA Filip Watteeuw van Groen lost Rudy Coddens van sp.a nietReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.