Vrouwen en G-sporters vinden weg naar 't Kuipke

ZESDAAGSE ZONDER ILJO KEISSE, MAAR MET MEER ANIMATIE

Lotte Kopecky won vorig jaar het vrouwenomnium op de Zesdaagse van Gent.
Foto Geert De Rycke Lotte Kopecky won vorig jaar het vrouwenomnium op de Zesdaagse van Gent.
Volgende dinsdag wordt het opnieuw druk in het Citadelpark, want dan start de 77ste editie van de Gentse Zesdaagse, die zo goed als uitverkocht is. Publiekslieveling Iljo Keisse zal niet aan de start verschijnen, maar er komt veel in de plaats. Zo verdienen G-Sporters en vrouwen steeds meer hun plaatsje op de piste.

Met 40.000 zullen we volgende week weer massaal afzakken naar 't Kuipke in het Citadelpark om de Zesdaagse bij te wonen. Sommigen komen daarbij kijken naar de koers, anderen genieten vooral van de sfeer en randactiviteiten. De Zesdaagse staat immers intussen bekend als 'De Gentse Feesten van de Winter'. Sponsor Lotto speelt daar dit jaar handig op in: de winnaars van de ritten mogen dit jaar lottoballetjes naar het middenplein gooien. Wie deze vangt, wint leuke prijzen. Het is maar één van de gimmicks die de Zesdaagse zo plezant maken.

Garry Hagger

Optredens zijn er ook dit jaar, onder meer van Laura Lynn en Garry Hagger. Op de openingsavond kruipen Frederik Sioen en Koen Buyse van Zornik dan weer op de fiets voor een achtervolging op de piste.


Maar ook op sportief vlak zijn er wijzigingen. Zo krijgt de G-Sport voor het eerst écht plaats op de piste, na twee jaar voorzichtig proberen. Woensdag wordt G-sport-dag, met een tijdrit over 500 meter (18.15 uur), een teamsprint over 500 meter (19.50 uur), en een achtervolging van dames op een tandem, 15 rondes lang (22.25 uur). De Belgische top tekent present. Zo komen de blinde Griet Hoet (en haar piolte Anneleen Monsieur) en de zwaar verbrande Diederick Schelfhout in actie. Die twee wonnen begin dit jaar elk een medaille op het WK in Los Angeles. Ook Ewoud Vromant en Niels Verschaeren zullen komen. Makkelijk zullen ze het niet hebben, want de tegenstand is het Britse 'Team GB', een superteam onder leiding van Jody Cundy. Die haalde zelf 21 WK-medailles en 7 gouden medailles op de Olympische Spelen.

Lotte Kopecky

Omdat er steeds meer aandacht is voor vrouwenwielrennen, krijgen ook zij hun stek in 't Kuipke. Donderdag houden ze een Sprint Cup, Vrijdag een puntenkoers van 120 ronden, zaterdag een omnium, en zondag een ploegkoers van opnieuw 120 ronden. Ze staan niet meer schuchter geprogrammeerd op tijdstippen waarop het Kuipke nog halfleeg is, maar koersen voortaan gewoon tussen de mannennummers door. De vier Belgische dames - Jolien D'Hoore, Lotte Kopecky, Gilke Crocket en Saartje Vandenbroucke - krijgen tegenstand uit Frankrijk, Nederland, Italië en Denemarken. En dan is er uiteraard nog de 'gewone' koers, waarbij Kenny De Ketele als favoriet wordt afgeschilderd.


Er zijn alleen nog kaarten te verkrijgen voor de openingsavond op dinsdag (www.uitbureau.be), de rest is uitverkocht. Terreurniveau 3 is nog steeds van kracht, wat betekent dat rugzakken opnieuw niet binnen mogen.