Vrouw riskeert 8 maanden voor phishing: “Ze zegden op Instagram dat ik in één week tijd 5.000 euro kon verdienen”

Ondersteunend beeld.
ANP XTRA Ondersteunend beeld.
Een vrouw uit het Gentse riskeert een celstraf van 8 maanden voor phishing. Ze verklaarde maandag tegen de strafrechter dat ze met twee Nederlanders had afgesproken om haar bankkaart en gegevens een weekje af te staan. In ruil zou ze 5.000 euro verdienen. Toen er plots 15.000 euro op haar rekening stond én de twee mannen spoorloos bleken, probeerde ze het geld zelf af te halen.

De vrouw kwam via Instagram in contact met de Nederlanders. “Ik was naïef. Ze zegden dat ik in één week tijd 5.000 euro kon verdienen. Alles wat ik moest doen, was mijn bankkaart en codes afgeven”, verklaarde ze maandag voor de correctionele rechtbank in Gent. “Ik had totaal niet door hoe de vork in de steel zat.”

Ze sprak af met beide mannen op haar werk - een cafeetje in Gent - en gaf haar kaart en gegevens door. Binnen de week zouden ze terugkomen met het afgesproken bedrag. “Maar dat gebeurde dus niet.” Toen er plots 15.000 euro op haar rekening stond - gestort op naam van het slachtoffer - werd de vrouw wantrouwig. Ze ging naar de bank en probeerde de volledige som af te halen. “Ik dacht dat het geld van de Nederlanders was”, verklaarde ze.

“Maar een geluk dat de bank alert was. Wanneer u uw bankkaart moet afgeven in ruil voor 5.000 euro, beseft u toch maar al te goed dat het om illegale feiten gaat?”, sneerde de rechter haar toe. Ze riskeert een celstraf van 8 maanden. Op 27 mei kent ze haar straf.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.