Vrijspraak voor vrouw 'moordkoppel'

ENKEL MAN KRIJGT CELSTRAF VOOR MOORD OP LIEFDESRIVAAL

Cedim S. en Tevfik S. op de beklaagdenbank.
Foto Sam Ooghe Cedim S. en Tevfik S. op de beklaagdenbank.
Voor de moord op Ozan Karagöz, de Turkse Gentenaar die in 2014 gewurgd teruggevonden werd in het kanaal Gent-Terneuzen, stond een echtpaar uit Sint-Niklaas terecht. Het slachtoffer had een affaire gehad met de vrouw en werd daarvoor gestraft met een eremoord. "Het koppel handelde als één team", was het parket formeel. Toch kreeg de vrouw gisteren vrijspraak, terwijl haar man dertig jaar cel wacht.

De dood van Karagöz begon met een simpele 'like'. In juni 2014 surfte hij op het Tango-profiel van Cidem S. (28), die getrouwd was met Tevfik S. (36) uit Sint-Niklaas. Wat begon met onschuldig geflirt, mondde uit in een korte maar hevige relatie, die slechts zeventien dagen zou duren.

Cynisch applaus

Tevfik ontdekte het overspel van zijn vrouw en was in alle staten. Hij begon zijn liefdesrivaal te schaduwen, te stalken en te bedreigen. Uiteindelijk mondden de bedreigingen uit in een eremoord. Karagöz werd meegenomen naar Sluiskil, net over grens met Nederland, waar hij gewurgd werd met een touw en in het kanaal gegooid. Voor de rechtbank was de betrokkenheid van Tevfik overduidelijk: hij kreeg de maximumstraf van dertig jaar - een vonnis dat hij onthaalde met een cynisch applaus.

Ster in eigen film

Tevfiks echtgenote, Cidem S., werd opvallend genoeg volledig vrijgesproken. Over haar betrokkenheid rees vanaf het begin twijfel. Het parket was tijdens het proces evenwel duidelijk: het echtpaar handelde als één team. "Waarom? Misschien was Cidem bang", klonk bij de procureur. "Bij overspel is het principe bij eremoord dat eerst de overspelige vrouw eraan moet, pas daarna de minnaar. Mogelijk wilde ze de focus van zichzelf weghalen door zich samen met haar echtgenoot tegen Karagöz te keren."


De vrouw maakte zich verdacht met enkele uitspraken die de onderzoekers konden oppikken. Zo zei ze over de moord die Tevfik plande "Ik voel me als een ster in mijn eigen film. Dit is mijn hoofdrol." Kort na de verdwijning van Karagöz vond de politie daarnaast de gsm van haar echtgenoot in haar handtas - hij had zijn SIM-kaart en batterij losgekoppeld om geen localisatiesignalen prijs te geven.


Tijdens de eerste verhoren hield Cidem ook vol dat haar man op de avond van de moord bij haar was op een familiefeest, terwijl al lang bewezen was dat hij zich toen in Sluiskil bevond om de klus te klaren. Pas toen het echtpaar ruzie kreeg, paste ze haar verklaring aan.

Voordeel van de twijfel

"Het kan goed zijn dat Cidem wist wat haar man van plan was. Misschien hielp ze wel mee. Dat is mogelijk", sprak rechter Anthony Van Mol. "Maar even goed was ze van niets op de hoogte. We kunnen niet hard maken dat ze mee in de auto zat. Ze heeft Karagöz ook nooit bedreigd. Op grond van twijfel spreken we haar vrij."


"Goed", vindt advocaat van de nabestaanden, Kristiaan Vandenbussche. "Juridisch gezien is dit correct. Het is mooi dat de rechter de hypotheses vermeldt en open laat. Maar puur op basis van het dossier is vrijspraak de juiste beslissing."