Voorrang voor fietsers op kruispunt Tweebruggenstraat-Lange Violettestraat wérkt, maar het blijft uitkijken

Het bewuste kruispunt, met voorrang voor fietsers
RV Het bewuste kruispunt, met voorrang voor fietsers
Het is een pak veiliger geworden op de fietsas Tweebruggenstraat, nu de fietsers daar voorrang hebben op de automobilisten in de Lange Violettestraat. Daardoor wordt daar nu ook meer gefietst. Dat stelt gemeenteraadslid Sven Taeldeman. “Het blijft evenwel uitkijken daar.”

Taeldeman vroeg cijfers op bij de stad en de politie. Daaruit blijkt dat het aantal fietsers op die as enorm is gestegen. “In 2014 passeerden in de ochtendspits – van 7.30 tot 8.30 uur – 417 fietsers op het kruispunt Tweebruggen – Lange Violettestraat. In 2016 werd het kruispunt aangepast, en sindsdien hebben de fietsers op de as Tweebruggen voorrang op de kruisende auto’s in de Lange Violettestraat. In 2018 werden tijdens diezelfde ochtendspits 783 fietsers geteld. Dat zijn er 13 per minuut of 1 om de vijf seconden. Daarnaast blijkt het autoverkeer in de Lange Violettestraat met 35% gedaald tijdens die ochtendspits. Uiteraard worden daar nog steeds ongevallen met fietsers genoteerd, maar gelukkig gaat het doorgaans om stoffelijke schade of lichtgewonden. Het kruispunt werd intussen duidelijk geaccentueerd, onder meer met rode verf, maar het blijft wel uitkijken als fietser, zelfs al heb je voorrang. We mogen dus besluiten dat de nieuwe voorrangsregeling op het kruispunt wérkt. De ervaringen op dit kruispunt zijn ook leerrijk voor andere kruispunten met fietsstraten of fiets(snel)wegen in Gent.”
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Piet Dooremont

  Syl Hassler volledig akkoord want door die fietsstraten denk die fietser dat ze ook voorrang van links hebben overal! Waar ze ook vandaan komen!.En minder dan de helft van de Fietsen is in orde met de reflectoren regeling: de Orange reflectoren die verplicht zin tussen de spaken als er geen Witte weerkaatsende band op de banden.Men kan de kassa daar beter laten rinkelen. fietsers zij goed voor 11% van de gereden km maar ook voor 30% van de zwaar gewonden

 • Mike Dobbelaere

  Mooi zo. Doe zo voort!

 • Syl Hassler

  Vele Fietsers rijden vlugger dan wagens Moeilijke regel zo een kruispunt Hou het simpel overal voorrang van rechts

 • Johan Van Vlaanderen

  En in de Lange Munt mogen fietsers NIET rijden tss bepaalde uren... tarara, mijn moeder (78) is daar omver gereden om 14u45 en de fietser.... dada en weg was hij. Geef ze nog wa meer toe.

 • JOHAN VANBEKBERGEN

  Wat een zever allemaal. Doe zoals Watteeuw. Komt werken met de auto. Laat deze staan in een zijstraat waar ervoor gezorgd werd dat er geen parkeermeters staan. Haal er de fiets uit en rij naar je werk. Begroet de mensen en laat zien dat je ook de fiets gebruikt. Overal laat men de fietsers met rust ook al zijn ze in overtreding. Zie maar eens op de Gentse Feesten waar ze gezwind tussen het volk reden en nog van hun oren maakten ook wanneer je niet vlug genoeg opzij ging.