Voor stadse waterratten: de plooikano

JONGE ONTWERPERS WAREN GEZEUL MET KLASSIEK MODEL BEU

Wannes Nimmegeers
Een potje kano varen: doen we allemaal wel eens graag, toch? Behalve dan het zeulen met zo'n gevaarte. Dat waren ook Otto Van De Steene (28) en Thomas Weyn (26) beu, en dus besloten ze drie jaar geleden doodleuk om een opvouwbaar exemplaar te maken. En nu staat - drijft - hij er, hun 'Onak'. Zeventien kilogram licht en op te plooien tot een box op wielen.

Thomas en Otto leerden elkaar kennen bij JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu). Ze bleken een passie voor kano's te delen en kochten al snel samen een boot. "Maar dat bleek een heel gesleep te zijn", vertelt Thomas. "Om te beginnen was het al niet evident om een ligplaats te vinden. We probeerden het gewoon onder een brug, maar toen werd onze kano gestolen. Gelukkig konden we die al snel 'terugstelen'. Maar onze aanmeerplaats werd ook nog eens tot drie keer toe opgedoekt. En dan heb je nog het transport. Van Gent naar Antwerpen varen, dat gaat. Maar omgekeerd niet. En dus moest de moeder van Otto ons opwachten in Antwerpen, om dan onze vuile, natte kano op het dak van haar auto te hijsen en naar huis te rijden. 'Vind daar eens iets op, mannen', sakkerde ze. En zo geschiedde."

Wannes Nimmegeers

Ultralicht plastic

Otto, grafisch ontwerper van opleiding, begon met het plooien van papier. Al snel schakelden ze over op het bouwen van prototypes. "Onze Onak is gemaakt van een zelf ontworpen plasticsoort: ultralicht en recycleerbaar, met honingraten binnenin. Het is een soort versterkt polypropyleen. De structuur wordt samengehouden met spanbanden en binnenin zitten twee houten bogen voor de stevigheid. Bovendien is de kano zeer stabiel en 'onzinkbaar'. Zelfs vol met water blijft hij drijven. Otto voer er al mee rond in Skandinavië. Lukt perfect."


Thomas en Otto zijn klaar om hun Onak te lanceren. "De eersten die er eentje kopen, krijgen hem voor 895 euro. De echte prijs bedraagt 1.995 euro. We willen een soort gemeenschap opbouwen. Wie zelf een Onak heeft en iemand anders overtuigt om er ook een te kopen, krijgt een percentje."

Wannes Nimmegeers

Kwartiertje vouwen

In opgeplooide vorm is de Onak een box van 120 op 40 op 25 centimeter - op wieltjes. Uitgevouwen kan je er gemakkelijk twee volwassenen en een kind in kwijt. "In het begin is het uiteraard even zoeken", zegt Otto. "Maar mits enige oefening krijg je de kano met twee mensen op minder dan een kwartier uitgevouwen. Het record van Thomas, die het op zijn eentje doet, is achttien minuten."


Thomas en Otto mochten hun Onak al voorstellen in het Design Museum en waagden zich meteen ook aan een tochtje op de Graslei. "We hopen dat hij binnenkort alle stedelijke rivieren verovert", glundert het duo. "Voor de zee is de Onak minder geschikt, maar alle soorten binnenwateren kan hij perfect aan."


Meer informatie op www.onakcanoes.com.

Wannes Nimmegeers