Voor het eerst sinds lang geen winstbonus bij Volvo, maar staken doen ze niet

“Moeilijk uit te leggen, maar de regels zijn gevolgd”

Teleurstelling bij  Volvo Cars, maar geen staking.
BELGA Teleurstelling bij Volvo Cars, maar geen staking.
Grote verontwaardiging bij de arbeiders van Volvo Cars in Gent. Ondanks het feit dat Volvo het heel goed doet, wordt dit jaar géén winstbonus uitgekeerd. Niet alleen in Gent, maar wereldwijd. En toch wordt er niet gestaakt. “De regels zijn perfect gevolgd en de cijfers zijn wat ze zijn. De boel platleggen, zou gewoon niet fair zijn”, klinkt het bij de vakbonden.

2018 was een succesvol jaar voor Volvo Cars wereldwijd, dat staat vast. Zowel de verkoopcijfers als het marktaandeel zijn goed. Maar de financiële resultaten zijn minder fraai, vinden ze bij Volvo. De operationele winst bleef met 1,3 miljard euro stabiel, en is niet gegroeid, wat wel verwacht werd. De winstmarge, de bepalende factor voor de berekening van de bonus, zakte tot 5,6 procent, en dat is onder het beoogde niveau. En dus wordt er geen winstbonus uitgekeerd aan het personeel. Het ongenoegen in de Gentse fabriek is groot.

“Maar de vastgelegde regels rond die winstbonus zijn perfect gevolgd”, zegt Manuel Van Oostende van het ACLVB. “De cijfers zijn wat ze zijn, de regels ook. En uiteraard is dat moeilijk uit te leggen aan de arbeiders, zeker in Gent, omdat hier best veel flexibiliteit verwacht wordt van de werknemers. Maar de fabriek platleggen omdat er geen winstbonus werd uitgekeerd, gaan we niet doen, zeker niet omdat dus alles via de regels verliep. En omdat het niet alleen in Gent zo is, maar wereldwijd.”

Het is niet de eerste keer dat er geen winstbonus is, maar het is wel lang geleden. Vorig jaar was een heel goed jaar, met een winstbonus van meer dan 1.000 euro. Soms is het minder. “Dit is niet het soort nieuws dat ik graag aankondig”, liet CEO Håkan Samuelsson in een interne communicatie weten. “Ik weet dat jullie allemaal heel hard hebben gewerkt en tot het uiterste zijn gegaan om onze verkoopcijfers en productievolumes te behalen. Dat we nu moeten concluderen dat ondanks deze inzet de bonus niet kan worden uitbetaald, is frustrerend.”

“Het is overigens niet omdat er geen winstbonus is uitgekeerd, dat er niks anders meer te verdienen valt bij Volvo”, zegt Van Oostende nog. “Volvo heeft een systeem met meerdere bonussen en premies. Bovendien staan er later dit jaar nog cao-onderhandelingen op het programma. Ook daar kan nog wel iets uit de brand worden gesleept, vermoed ik.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • luc teirlynck

    1,3 miljard winst maar geen bonus !! Best te begrijpen dat dat de werknemers gefrustreerd zijn , en geen acties uit schrik voor ontslagen zal het wel zijn