Volgend jaar overal spilvarkens

INITIATIEFNEMERS WILLEN TEGEN LENTE EEN DRAAIBOEK ONLINE ZETTEN

De drie stadsvarkentjes lopen nog tot eind november in Gentbrugge.
Foto Wannes Nimmegeers De drie stadsvarkentjes lopen nog tot eind november in Gentbrugge.
De drie stadsvarkentjes van Gentbrugge lopen nog tot eind november rond en worden daarna geslacht. Na twee jaar heeft de organisatie achter Het Spilvarken genoeg kennis om tegen volgende lente een draaiboek online te zetten. En dan hopen ze dat buurtbewoners uit Gent, maar ook uit andere steden, inpikken op het project.

Het Spilvarken introduceerde in de lente van 2014 drie varkens op de Bijlokesite. "Dat was ons testjaar", zegt Nathalie Snauwaert. "We hebben er veel geleerd rond wetgeving, praktische beslommeringen en zoveel meer. In 2015 verhuisden we naar Gentbrugge, waar we opnieuw drie stadsvarkens introduceerden, en een handvol kippen. Opnieuw werken we hier samen met hulpboeren. Dat zijn telkens buurtbewoners die zich willen engageren voor de verzorging van de varkens. Die moeten water en het juiste voedsel krijgen. De bedoeling is altijd dat ze overschotten te eten krijgen, die anders worden weggegooid. Maar ze mogen ook niet alles krijgen. Uiteindelijk worden de varkens geslacht, wordt het vlees verdeeld onder de hulpboeren of verkocht aan een restaurant. Pas als de varkens zelf op een bord belanden, is de voedselketen gesloten, en net dat is de bedoeling. Alleen zo kan het beleid gewijzigd worden."

Vergunningen

Snauwaert en co deden intussen zoveel kennis op uit de praktijk, maar ook uit heel wat studiewerk, dat ze zich klaar voelen om uit te breiden. "Volgend jaar gaan we terug van start in Gentbrugge, en ook een bewonersgroep uit Mariakerke staat klaar om varkens te houden. Wij gaan tegen de lente een volledig draaiboek online zetten, van hoe je dit project kan starten en tot een goed einde brengen. Het gaat daarbij niet alleen over wat de beesten mogen eten en zo, maar ook over de administratie die daarbij komt kijken. Om een varken te slachten en verkopen aan een restaurant bijvoorbeeld zijn heel wat vergunningen nodig. Buurtbewoners die dit draaiboek van a tot z volgen, mogen zich deel van Het Spilvarken noemen. 'z' wil daarbij onherroepelijk zeggen dat de dieren worden geslacht. Dat gebeurt nu in een klein slachthuis in Kluizen, maar we hopen in de toekomst zelf een soort mobiele slachter te kunnen inzetten." Nathalie hoopt dat er volgend jaar niet alleen Gentse varkentjes rondhuppelen, maar dat ook andere steden inpikken op het project. "Daarom gaan we op tournee met ons format, ook richting grootsteden. We willen tonen dat wij een praktijkvoorbeeld zijn van hoe we ons beredderen in de stad, en dat het dus perfect kan. Misschien hebben andere steden ook modellen waar wij kunnen van leren."

Hulpboer

Wie volgend jaar wil starten met een 'Spilvarken' kan via de website alvast contact opnemen. Er wordt een hulpboer ter plaatse gestuurd om te helpen bij de opstart, en er zal een noodlijn beschikbaar zijn. Het gaat trouwens niet alleen over vlees. Het Spilvarken doet aan storytelling. Wij vertellen waar vlees vandaag komt. Wie dus een Spilvarken-project wil opstarten, moet ook oog hebben voor het ecologisch, economisch, cultureel én sociaal model, en bijvoorbeeld de site altijd open stellen voor scholen en zo", voegt Nathalie daar nog aan toe.