Voelmaquette maakt stad toegankelijk voor iedereen

De voelmaquette in De Krook maakt het voor mensen met een visuele handicap mogelijk om zich een beeld te vormen van de stad en haar gebouwen.
Gianni Barbieux De voelmaquette in De Krook maakt het voor mensen met een visuele handicap mogelijk om zich een beeld te vormen van de stad en haar gebouwen.
In De Krook is dinsdagnamiddag de nieuwe voelmaquette ‘Gent in reliëf’ voorgesteld. De maquette is ontworpen om informatie te geven over de Gentse binnenstad via zintuiglijke ervaringen, zodat iedereen - ook mensen met een beperking - zich een beeld kan vormen van de stad en haar gebouwen.

“Het is de bedoeling om de stad te laten zien, horen en voelen en zo ook aan mensen met een visuele, motorische of andere handicap de kans te geven om, ondanks hun beperking, de stad ten volle te ervaren. De voelmaquette is een platform waar we ook informatie aan kunnen blijven toevoegen om de stad toegankelijker te maken voor iedereen”, zegt schepen van Welzijn en Gelijke Kansen Resul Tapmaz (sp.a).

De voelmaquette 'Gent in reliëf' bestaat uit twee informatiekanalen: een maquette en een scherm. De maquette toont een groot deel van het stadscentrum. Door op een knop met een naamplaatje (ook in braille) te drukken, kan de bezoeker gebouwen, pleinen en kunstwerken laten oplichten. Hij of zij kan ook bladeren doorheen een lijst met geografische lagen (rolstoelroute, openbare toiletten, blindentegels, …) en deze laten verschijnen op de maquette.

Het scherm zorgt voor een virtueel bezoek aan de stad aan de hand van 3D city games of opnames uit de lucht. Er is ook toegankelijkheidsinformatie te vinden over de objecten op de maquette en andere openbare gebouwen of locaties in de Gentse binnenstad.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.