Vluchtelingen gespecialiseerd in festivals

DRIE BEWONERS PONTON RENO AL HELE ZOMER VRIJWILLIG AAN DE SLAG

Ali en de broers Ahmed en Fauwzi helpen de organisatoren van Woodrock.
Foto VDS Ali en de broers Ahmed en Fauwzi helpen de organisatoren van Woodrock.
In Wondelgem is de opbouw gestart van Woodrock, een gezellig muziekfestival. Opmerkelijk: enkele vluchtelingen van het ponton Reno steken mee de handen uit de mouwen, vrijwillig. Zij trekken al de hele zomer van festival naar festival om te helpen.

Ali (31) komt uit Zuid-Irak, de broers Ahmed (27) en Fauwzi (21) uit Noord-Irak. Ze leerden elkaar kennen op de Reno, het opvangponton voor vluchtelingen in de Gentse haven. En sinds deze zomer zijn ze gespecialiseerd in festivals. "Wie wil, mag werken, vrijwillig", vertelt Laura Bogaerts, die op de Reno werkt. "En deze drie staan altijd te springen. Het is onvoorstelbaar wat voor netwerk zij op korte tijd hebben uitgebouwd."


Trots somt het trio op waar ze deze zomer allemaal aan de slag zijn geweest. "Op Gent Jazz, op Boomtown, op Theater aan Zee, Jazz Middelheim, op Mardi Gras in De Haan en ook nog eens in Brugge", zegt Ali. "Het is heel leuk om te doen. Mij maakt het niet uit welk werk ik krijg. Ik ben al kok geweest, ik help opbouwen, afbreken, ik sta achter de toog. Als ik maar bezig ben. Want zo leer ik mensen kennen, en ook de plaatselijke gewoontes."


Alle drie hebben ze intussen het eerste niveau Nederlands achter de kiezen, in september start niveau 2. "Moeilijk", zeggen ze. "We leren er vooral grammatica. Door te werken leren we ook echt communiceren." Ben Schaumont, organisator van Woodrock, bevestigt dat. "Ze verstaan echt wel heel veel, als je Nederlands tegen hen praat. Maar antwoorden doen ze in het Engels, al kennen ze best al wat woorden in onze taal ook. Ik vind het fantastisch dat ze hier komen helpen. Op Woodrock was de voorbije acht jaar ook al iedereen welkom om te helpen, maar het is de eerste keer dat we er zo bewust mee bezig zijn. Donderdag (morgen, red.) komen ook de mensen van Dagcentrum De Wal helpen. Dat zijn mensen met een beperking, maar ook zij kunnen de handen uit de mouwen steken. We laten hen doen wat ze kunnen, bijvoorbeeld stoelen zetten."

Zomer is feest

Ali, Ahmed en Fauwzi willen ook in het weekend, tijdens het festival helpen. Muziekfestivals kenden ze niet in Irak, toch niet zoals hier. Voor hen lijkt de hele zomer hier een feest. Al was het nooit hun plan om specifiek naar België te komen. "Eigenlijk wilde ik naar Londen", zegt Ali, die nu een jaar in ons land is. "Maar toen ik in Brussel in een park zat en kou had, kwam iemand naar mij. Hij gaf mij een jas en een knuffel. Zomaar. Toen besloot ik hier te blijven, omdat de mensen hier zo hartelijk zijn." Ali zat eerst in Arendonk en in Lommel, maar hier in Gent voelt hij zich echt thuis. "Hier is alles anders", zegt hij. "We hebben hier buddies die ons mee de stad in nemen, we maken hier vrienden."


Woodrock is gratis, en heeft plaats in het verborgen park Vyncke Bovyn op de kruising Botestraat-Lusthoflaan in Wondelgem, van vrijdag tot zondag. www.woodrock.be.