Vlot door Gent met cocktail in de hand

DRIJVENDE TERRASSEN OP ZONNE-ENERGIE VEROVEREN BINNENWATEREN

Het vlot op zijn rondvaart, tegen 8 kilometer per uur, op de Gentse binnenwateren.
Wannes Nimmegeers Het vlot op zijn rondvaart, tegen 8 kilometer per uur, op de Gentse binnenwateren.
Met zijn zelfgebouwde vlotten lanceert voormalig bedrijfsleider Geert Dekleermaeker een nieuwe hype in het Gentse watertoerisme. Steeds meer toeristen ontdekken de stad met zijn bootjes, die worden aangestuurd door zonne-energie. "Je kan er een fijnproeverstocht mee maken langs horecazaken of zelfs op overnachten", klinkt het.

Dekleermaeker stond jarenlang aan het hoofd van een bedrijf in de bouwsector, maar gooide afgelopen zomer het roer van zijn carrière om. Hij ging op zoek naar een volledig nieuwe uitdaging. "Ik ben een fervent zeiler en had oorspronkelijk het plan opgevat om oude boten op te knappen als overnachtingsplaatsen", vertelt hij. Uiteindelijk bouwde hij eigenhandig een vlot waarvan de motor wordt aangedreven door zonnecellen, die op het vlot bevestigd zijn.


De varende terrassen bewegen zich geruisloos voort over de Gentse binnenwateren en vereisen geen vaarbewijs door hun lage snelheid die maximum 8 kilometer per uur bedraagt. "Bij de keuring bij de scheepvaartinspectie wisten ze me te vertellen dat mijn vlotten uniek zijn. Ik heb ze dan ook laten patenteren", vertelt Dekleermaeker.

Klanten kunnen genieten van een drankje op het vlot.
Wannes Nimmegeers Klanten kunnen genieten van een drankje op het vlot.

Jeroen Meus

Zijn zes vlotten, die sinds augustus rondvaren, worden ondertussen druk afgehuurd door toeristen, studenten en bedrijven die op zoek zijn naar een alternatieve uitstap. Met VlotGent zet Dekleermaeker ook volop in op beleving op het water. "Ik werk samen met enkele Gentse horecazaken die dicht bij het water liggen, zoals l'Apéro D'Oc aan de Ajuinlei, waar je een bordje tapas kunt ophalen, of Kapitein Cravate, die hun barpersoneel cocktails laten maken op het vlot. Ook Würst van Jeroen Meus heeft ons gecontacteerd voor een samenwerking."


Ook aan kindvriendelijkheid is gedacht. Radiomaakster Eva Moeraert en straatkunstenaar Pol Cosmo ontwikkelden voor VlotGent het 'Waterbeestjes Familiespel'. "Langs de waterkant op een parcours tussen de Krook en de Bourgoyen kunnen gezinnen op zoek gaan naar tien waterbeestjes, aangebracht door Pol Cosmo, waar telkens een verhaal en opdracht bij passen", verduidelijkt Dekleermaeker.


De ondernemer broedt ondertussen op nog meer plannen. "Ik ben volop bezig met het maken van twee overdekte vlotten en we bieden ook vlotten met een tent aan waar mensen op kunnen overnachten. Deze zomer plannen we samen met Roof Food een 'Drijf In' aan Dok Noord waar mensen een hapje kunnen eten op het water." Ook in de rest van Vlaanderen hoopt Dekleermaeker in de toekomst zijn vlotten te kunnen aanbieden.