Vlaanderen boven op Lekker Genieten

PAUL VAN HIMST EN WOUT BRU SERVEREN LOKALE GERECHTEN OP BEURS

Wout Bru en Ineke Thiry (in de zetel), achter hen Paul van Himst, kaasmeester van Tricht, Guido Thiry en zanger Freddy Birset in het NH Hotel Gent Belfort.
Foto WN Wout Bru en Ineke Thiry (in de zetel), achter hen Paul van Himst, kaasmeester van Tricht, Guido Thiry en zanger Freddy Birset in het NH Hotel Gent Belfort.
Komend weekend gaat in Gent opnieuw de lekkerbekkenbeurs 'Lekker Genieten' door. De piste van de Waalse gerechten wordt verlaten, en er wordt gefocust op Vlaamse lekkernijen. Grote namen van dienst zijn onder meer Wout Bru en Paul Van Himst.

Lekker Genieten is aan zijn zevende editie toe. "Een beurs is het niet", zegt organisator Guido Thiry van Gidee. "Een beurs is iets ongezellig, tussen vier muren. Ons evenement gaat vooral over beleven, proeven, kijken. Het gaat erom mensen producten te leren kennen. Dat doen we op drie gezellige locaties: het Marriott-hotel, het NH Hotel Gent Belfort en het Groot Vleeshuis.


Grote namen zijn altijd al het stokpaardje geweest van Lekker Genieten. Kaasmeester Van Tricht is er al jaren bij, en komt ook nu langs. Maar dit keer wordt vooral Wout Bru de publiekstrekker. Deze 'dakloze' chef zocht en vond vorig jaar een pand in Gent. "Mijn deal over een gebouw in het Citadelpark was zo goed als rond", zegt hij. "Maar toen bleek dat de afspraken die mondeling waren gemaakt totaal niet overeenkwamen met de afspraken die op papier stonden. Dus heb ik niet getekend, en is het hele project afgesprongen. Zeer jammer, want ik heb een band met Gent. Mijn vader is van hier en mijn broer woont net buiten Gent. Toch ben ik momenteel niet actief op zoek naar een pand. Ik ben een beetje stand-by, omdat ik wil afwachten wat al die nieuwe regels zoals de witte kassa meebrengen. Het wordt duur voor de mensen om op restaurant te gaan. Ik wil eerst weten of het sop de kool nog waard is, als ik ergens zwaar ga investeren in een toprestaurant."

Eenvoudig en lekker

Op Lekker Genieten gaat Wout dus wel demo's geven, want koken met lokale producten doet hij nog steeds graag. "Ik wil de mensen graag een menu voor de eindejaarsfeesten voorschotelen, met producten die makkelijk te vinden zijn en handelingen die iedereen kan. Eenvoudig, niet te duur, en vooral zeer lekker", belooft hij.


Ook opmerkelijk is Paul Van Himst, die van de voetbal, inderdaad. "Ik werk al mijn hele leven in de koffie", zegt die, "Via een vriend van mijn vader. Zelfs toen ik als profvoetballer aan de slag was, bleef die band. Mijn zoon is nu zaakvoerder van het koffiebedrijf dat ik in 1990 overnam. Brésor, heet onze koffie. We kopen groene koffie, malen en branden onze eigen mengelingen. We hebben alle varianten in aanbieding, van bonen tot pads, maar ook koffiemachines. Brésor slaat vooral aan in Oost- en West-Vlaanderen, en in Brussel." Lekker Genieten mag ook een nieuw Gents product voorstellen: SAP. "Wij maken sap van alle fruit én groenten, zonder toevoegingen", zegt Tina De Wolf. "Dat gaat van gewoon fruitsap tot ook gembersap en broccolisap. Omdat we geen bewaarmiddelen gebruiken, gaat SAP maar 10 dagen mee, maar het is wel heel lekker." Ook Georges Heerman, voormalig schepen in Destelbergen, komt met zijn eigen bier, het 'Zorske', waarvan al 30.000 liter gebrouwen is. Felix Aelen zet een grote barbecue op straat voor het NH Hotel, Bart Van Cauwenberghe komt chocolade maken. En er is nog veel meer.


De toegangsprijs bedraagt vijf euro, maar je krijgt daarvoor meteen een kleine Duvel in handen, een hapje én 4 euro korting op het reuzenrad op de Winterfeesten.


Info: www.lekkergenieten.com