Vlaamse regering verhoogt budget voor openbare werken

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) verhoogt het investeringsbudget voor openbare werken met een derde. Enkele projecten waar Gent al lang zit op te wachten krijgen eindelijk geld en een concrete timing. Zo starten volgend jaar de onteigeningen voor de bouw voor de Verapazbrug, die er al tien jaar had moeten liggen.

Weyts haalt extra geld uit de slimme kilometerheffing voor vrachtwagens. Gent krijgt de komende drie jaar 44 miljoen euro. Die is al verdeeld in concrete projecten. Zo is beslist dat in 2017 de 'weefstrook' op de E40 ter hoogte van Sint-Denijs-Westrem wordt aangepast. Dat is de strook die de oprit met de volgende afrit verbindt. Kostprijs: 6 miljoen euro. De bruggen over de E40 en de R4 krijgen een grondige onderhoudsbeurt (1,5 miljoen) en de fietsonderderdoorgang aan de Sint-Lievenspoort komt er (0,9 miljoen). Ook wordt een studie opgestart voor de aanleg van fietspaden en een gescheiden riolering in Baarle, aan de N466 (50.000 euro).

In 2018 wordt het viaduct van de E17 in Zwijnaarde gesaneerd (6 miljoen), komt er een fietspadenproject op de Antwerpsesteenweg (2 miljoen), komt de verbinding tussen de R4 Zuid en de Oudenaardsesteenweg (3 miljoen) en wordt de Meulestedebrug vervangen (5 miljoen). In 2019 start dan de bouw van de Verapazbrug, van Dok Noord naar de Afrikalaan. Die brug moest er eigenlijk al 10 jaar liggen en zal de Dampoort ontlasten. De onteigeningen om de brug te bouwen starten in 2017. Er komen geluidsschermen aan het kruispunt Langerbruggestraat-R4 Oost in Oostakker (1,5 miljoen). Een laatste wapenfeit: Weyts spreekt van een eerste fase in de sanering van het viaduct E17 in Gentbrugge, goed voor 10 miljoen euro. De stad wil een oplossing voor de hinder die de omwonenden van dat viaduct ondervinden, maar nu er in wordt geïnvesteerd lijkt het duidelijk dat het viaduct alvast niet zal verdwijnen. (VDS

Gent investeert 44 miljoen in stadsvernieuwing.
Wannes Nimmegeers Gent investeert 44 miljoen in stadsvernieuwing.