Vlaams Belang protesteert tegen mega-moskee

POLITIEMACHT EN TURKSE OUDEREN KUNNEN GEMOEDEREN BEDAREN

Vlaams Belang protesteerde tegen de komst van de Fatih Moskee in de Turkse Rabot-wijk
James Arthur Vlaams Belang protesteerde tegen de komst van de Fatih Moskee in de Turkse Rabot-wijk
De sfeer was meer dan gespannen gisterenavond in de Rabotwijk, maar de betoging van het Vlaams Belang tegen de mega-moskee verliep zonder incidenten. Voor de betogers was een soort 'combiregeling per tram' uitgewerkt, Turkse tegenbetogers werden door een politiemacht op afstand gehouden. Turkse ouderen hielden de jeugd dan weer in toom.

De betoging van het Vlaams Belang tegen de mega-moskee die in de Gebroeders Desmetstraat in de Rabotwijk zal worden gebouwd, heeft heel wat voeten in de aarde gehad. De oorspronkelijke datum werd met bijna een maand opgeschoven, om voldoende voorbereid te zijn op wat komen zou: een clash tussen extreemrechts en Turkse jongeren. Vlaams Belang wilde absoluut protesteren op de plek waar de moskee zal komen, en nergens anders. En voor de overwegend Turks bevolkte wijk is dat uiteraard een provocatie.

Filip De Winter vond tussen het protesteren door wat tijd om te proeven van Gentse Huuflakke.
James Arthur Filip De Winter vond tussen het protesteren door wat tijd om te proeven van Gentse Huuflakke.

Protest per tram

De politie was dan ook massaal aanwezig in de wijk, meerdere waterkanonnen stonden paraat en de Gebroeders Desmetstraat werd hermetisch afgesloten. Niemand mocht door, aanvankelijk zelfs de pers niet. De Vlaams Belangers werden in groep met de tram ter plaatse gebracht, wie te voet mee wilde komen protesteren, mocht niet door. "Een schande, tegen alle gemaakte afspraken in", vond Johan Deckmyn. "Nu is alleen een harde kern van 50 mensen hier geraakt." Bij die harde kern waren ook Filip Dewinter en Anke Vandermeersch. "Wij geven geen centimeter grond meer af aan de islam", klonk het. En ook: "Het bouwen van minaretten staat symbool voor de verovering van deze Gentse volkswijk door de islam." Er werden ook vragen gesteld bij de financiering van de geplande moskee.

Turkse jongeren waren talrijk aanwezig, maar de confrontatie liep nooit uit de hand.
James Arthur Turkse jongeren waren talrijk aanwezig, maar de confrontatie liep nooit uit de hand.

Schande

Dat alles uiteindelijk rustig bleef, had veel te maken met de inzet van de Turkse gemeenschap zelf. Imams en verantwoordelijken van Turkse verenigingen en organisaties hadden opgeroepen om niet naar de betoging af te zakken en niet in te gaan op de 'provocatie' van Vlaams Belang. De Turkse jongeren kwamen toch, maar de ouderen waren er ook. En die wisten hun jeugd rustig te houden. Buiten even zwaaien met een Turkse vlag en wat geroep, gebeurde er niks. "Het is de eerste keer dat we op deze manier werken, maar wel met succes", zegt Saban Gök. De jongeren zelf vonden het een schande dat de VB-actie werd toegelaten. "In Turkije leven alle religies samen, daar staan ook kerken. Hier in Gent wonen 30.000 Turkse gezinnen. Waarom mag hier dan geen moskee komen? Wij gebruiken daarvoor geen belastinggeld. Dat belastinggeld wordt wél gebruikt voor de politie die hier aanwezig moet zijn voor de betoging van Vlaams Belang."


Uiteindelijk liet de politie alsnog enkele actievoerders door, en groeide het aantal Vlaams Belangers aan tot 75. Die werden even na 20 uur allemaal op de tram richting Wondelgem gezet, zodat het zeker niet tot een confrontatie zou komen met de 250 aanwezige Turken.