Vlaams Belang misnoegd over uitsluiting debat Students for Climate

Sit-in voor het klimaat aan de Blandijnberg.
Gianni Barbieux Sit-in voor het klimaat aan de Blandijnberg.
Het zit er bovenarms op tussen het Vlaams Belang en Students for Climate. Kandidate voor het Vlaams Parlement Adeline Blancquaert kreeg te horen dat ze niet welkom is op het debat van de studentenorganisatie omdat ze de noodtoestand voor het klimaat niet wil uitroepen. “Het klimaatfanatisme viert hoogtij”, klinkt het bij de partij.

Aanstaande woensdag organiseert Students For Climate een debat over het klimaat in de Blandijn. Vlaams Belang gemeenteraadslid Adeline Blancquaert (2e kandidaat Vlaams Parlement) gaf te kennen dat ze wenste deel te nemen aan het debat, maar kreeg een nul op het rekest. De reden? Enkel de partijen die expliciet nastreven dat de volgende regering een klimaatregering moet zijn en de noodtoestand voor het klimaat moet uitroepen zoals onder meer Ierland, mogen mee debatteren.

“Blijkbaar viert het klimaatfanatisme vandaag hoogtij en worden andersdenkenden niet gewenst. Het doet me wat denken aan sommige voormalige communistische landen zoals Oost-Duitsland, waar kleine politieke partijen gedoogd werden als ze het maar eens waren met de communistische partij. Vlaams Belang weigert alvast mee te doen in een debat van ja-knikkers waar dissidente stemmen niet zijn toegelaten. Trouwens, kan men nog spreken van een debat, als iedereen het eens moet zijn over het thema?”, oppert Johan Deckmyn, lokaal partijkopstuk van het Vlaams Belang.

Yuni Mertens, actief in Students For Climate, schrikt naar eigen zeggen van de agressieve communicatie van Vlaams Belang. “Meer dan 4 maanden komen studenten en scholieren al op straat om een ambitieus en urgent klimaatambities te eisen van de politici. Met deze reactie bewijst Vlaams Belang eens te meer dat ze de beweging, noch de wetenschap serieus neemt.”

Mertens benadrukt dat politiek links of rechts hier niets mee te maken heeft. “De gevolgen van de opwarming van de aarde treffen ons allemaal, dus moeten we het probleem samen oplossen. Als klimaatbeweging kozen we dan ook voor constructief debat met partijen die de klimaatverandering serieus nemen.”

De organisatie kijkt uit naar het debat en hoopt op vele aanwezigen. Er zal niet op de beslissing over de aanwezigheid van Vlaams Belang teruggekomen worden. “Het is niet aan het Vlaams Belang de insteek van het debat van Students For Climate te bepalen. Als organisatie met duidelijke doelstellingen bepalen we dat zelf wel. Een debat zal er wel degelijk zijn: over de mogelijke oplossingen van het klimaatprobleem.”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Van Stappen

  Ivan van bruyssel, PVDA heeft geen verkozenen in het Vlaams Parlement, vandaar waren zij niet aanwezig. (PVDA heeft trouwens ook geen Vlaamse verkozenen in de Kamer)

 • DIRK VAN DESSEL

  "Discriminatie op basis van politieke overtuiging"

 • ivan van bruyssel

  Op Karrewiet politiek jeugd debat waren ze wel welkom ! Maar was PVDA niet aanwezig !

 • Frank Deneve

  Vrijheid van meningsuiting en het recht er een andere mening op na te houden bestaat al lang niet meer in de schijndemocratie. Het is een troost dat de meerderheid van deze klimaatextremisten heel jong zijn en uiteindelijk zelf het meest en het langs zullen moeten opdraaien voor hun acties. Ga voor het milieu voor 100% maar ga studeren, geschiedenis, aardrijkskunde, geologie zelfs kosmologie en oordeel dan. Wees bereid om naar anders denkende wetenschappers te luisteren.