Virtueel bezoek aan het Gentse stadhuis

WELKOMSTWOORD TERMONT, HAARSCHERPE BEELDEN, ZEER VEEL DETAIL

Niemand minder dan burgemeester Daniel Termont wacht de virtuele bezoeker op de inkomsthal. Hij doet dat in zijn typerende stijl.
Kos Niemand minder dan burgemeester Daniel Termont wacht de virtuele bezoeker op de inkomsthal. Hij doet dat in zijn typerende stijl.
Nuttig is het niet echt, maar leuk is het wel. Voortaan kan je van thuis in de zetel het stadhuis bezoeken. Er is de standaard Google-rondleiding, die ook al in andere steden bestaat. Maar Gent liet het bedrijf Poppr ook een hoogkwalitatieve tour maken, met filmpjes, extreme details en extra uitleg.

"Wij willen het Gentse stadhuis zo toegankelijk mogelijk maken, voor iedereen", zegt protocolschepen Sofie Bracke. "Vandaag is het stadhuis enkel met gids te bezoeken op bepaalde tijdstippen. En ondanks inspanningen zoals trapliften blijft het een gebouw dat voor minder mobiele mensen niet evident is. Door het via de computer te ontsluiten, kan iedereen dit prachtige pand zien. En bovendien hopen we ook dat trotse Gentenaars de link gaan delen via sociale media uiteraard."

De virtuele tour begint aan de ingang.
Kos De virtuele tour begint aan de ingang.

Poppr

Eigenlijk zijn er twee virtuele rondleidingen in het stadhuis voorzien. Eerst is er de Google 360° tour. Daarvoor tik je gewoon de zoekterm 'stadhuis Gent België' in. Daar vind je foto's van het stadhuis, maar ook een virtuele rondleiding. Het is de versie die ook in andere steden beschikbaar is. Gent gaat - uiteraard - graag nog een stap verder, en daarvoor werd het bedrijf Poppr ingeschakeld. Zij zorgden voor haarscherpe foto's waardoor je in detail kan inzoomen op allerlei interessante zaken in het stadhuis.


Bij schilderijen kan je zelfs extra uitleg over het werk in kwestie opvragen. Ook kom je in de inkomhal burgemeester Termont tegen, die in een filmpje de bezoeker verwelkomt. Een virtuele Sofie Bracke doet hetzelfde in de trouwkapel. Daarnaast kan je ook virtueel de gemeenteraadszaal, het Oostenrijks Salon, de Pacificatiezaal, de Troonzaal en de Kapel van Gedele zien, telkens 360 graden.


Ook de buitenkant van het stadhuis is op die manier in beeld gebracht, waardoor je ook de onmiddellijke omgeving kan zien. Alle uitleg - behalve de filmpjes - is in verschillende talen.

In de trouwkapel voert Sofie Bracke het woord.
Kos In de trouwkapel voert Sofie Bracke het woord.

Andere locaties

Op dezelfde manier kan je trouwens een aantal andere locaties in Gent bezoeken, al is dat dan minder in detail. Zo kan je 360° rondkijken van op de Sint-Michielbrug. Je kan delen van het STAM en van muziekcentrum de Bijloke bezoeken, maar ook het Museum voor Schone Kunsten, kunsthal Sint Pietersabdij en de HA'ndelsbeurs. Ook hier geven de hoogkwalitatieve beelden een enorme scherpte, diepte en levendigheid van kleuren.


De hoogkwalitatieve tour is te vinden op www.gent.be, doorklikken naar bezoeken en dan naar gentinbeeld.

Bij vele kunstwerken, krijg je een woordje uitleg.
Kos Bij vele kunstwerken, krijg je een woordje uitleg.