Violist van Sint-Annakerk stopt met dagelijks protest

violist aan de sint-annakerk
Wannes Nimmegeers violist aan de sint-annakerk
Bijna een jaar lang heeft de Russisch-Belgische violist Mikhail Bezverkhni een dagelijks mini-concert gegeven voor de deur van de Sint-Annakerk. Hij wilde zo de kerk redden van ‘platte commercie’. Maar nu de stad en Delhaize een akkoord hebben, geeft hij er de brui aan.

Bezverkhni is niet zomaar een violist, in 1976 won hij de eerste prijs in de Koningin Elisabethwedstrijd. De man woont sinds jaar en dag in Gent, en laat zich geregeld spotten als straatmuzikant. Tot een jaar geleden wist quasi niemand wie hij was. Tot hij zich opwierp als redder van de Sint-Annakerk. Elke dag speelde hij trouw - zelfs als het sneeuwde – om 13 uur viool voor de gesloten deur van de Sint-Annakerk. Hij wilde de aandacht vestigen op de culturele waarde van het gebouw. Maar dat heeft dus geen zoden aan de dijk gebracht, net als het andere burgerprotest overigens. Bezverkhni was aanwezig maandag, toen de plannen van Delhaize werden voorgesteld. Aangezien het nu definitief beslist lijkt dat de kerk een supermarkt met restaurant en wijnbar wordt, stopt Bezverkhni met zijn protest-muziek. Niet omdat hij het opgeeft, klinkt het, wel omdat het Gentse stadsbestuur een bende barbaren is, en omdat de Gentenaars te lui zijn om te echt protesteren.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Anna Verstichelen

    Het is al eerder gezegd: Gent wordt bestuurd als het grootste dorp van Vlaanderen. In alle betekenissen en helaas dus ook op het vlak van cultuur. Zeer zeer onderontwikkeld. Het enige wat telt is geld. De voorbije legislaturen is de vernietiging van cultureel erfgoed nog nooit zo groot geweest. Ze laten zelfs hun eigen stadhuis verkommeren.