Vinvis Leo opgehangen in Sint-Baafskathedraal

UGENT PAKT UIT MET STUNT VOOR OPENING UNIVERSITEITSMUSEUM

Medewerkers van UGent en een verhuisfirma hielpen de kolos, van zo'n 11 meter lang en 600 kilogram zwaar optillen.
James Arthur Medewerkers van UGent en een verhuisfirma hielpen de kolos, van zo'n 11 meter lang en 600 kilogram zwaar optillen.
De Sint-Baafskathedraal heeft er een trekpleister bij naast het Lam Gods. De vele toeristen kunnen er sinds gisteren ook het zwevende skelet van vinvis Leo bewonderen. Een team van de UGent was twee jaar in de weer om het geraamte van het dier te reconstrueren dat in 2015 in de Gentse haven aanspoelde.

De UGent bezit een rijke erfgoedcollectie die bij het grote publiek nog al te vaak onder de radar blijft. In afwachting van de opening van een heus Universiteitsmuseum volgend jaar, moet het project 'Out of the Box' de mensen alvast warm maken. In vier verschillende Gentse cultuurhuizen zullen objecten uit de collectie in een verrassende context belicht worden.

Foto's James Arthur

Gentse haven

Hét paradepaardje van het project is het skelet van de jonge vinvis Leo. Het onfortuinlijke zoogdier kwam in 2015 onzacht in aanraking met een boot en spoelde aan in de Gentse haven. De vinvis werd vernoemd naar de patroonheilige van de dag dat hij aanspoelde: Leo. Sindsdien speelde Marjan Doom, expert zeezoogdieren van de UGent, met het idee om het reusachtige geraamte van Leo aan het grote publiek tentoon te stellen. De Sint-Baafskathedraal bleek uiteindelijk de geknipte locatie.

600 kilo

Leo werd gisteren opgehangen in de koorgang achteraan de kathedraal. Een operatie waar heel wat kwam bij kijken. "Het skelet is 11 meter lang en weegt 600 kilo", geeft Doom aan. Na afloop van de ochtendlijke misviering arriveerde het gevaarte in drie delen op het Sint-Baafsplein: de kop, de ruggenwervel en de staart werden elk apart binnengedragen in de kathedraal door zes potige medewerkers. Een firma gespecialiseerd in het ophangen van geluids- en lichtinstallaties voor optreden werd ingeschakeld om het gevaarte met kabels de lucht in te trekken.

Jona

Ludo Collin, rector van de Sint-Baafskathedraal, kon zich meteen vinden in het voorstel van Doom om het skelet van Leo een tijdelijke plaats te geven in 'het huis van God'.


"De walvis heeft in de context van de Bijbel een symbolische betekenis. In het Oude Testament staat de parabel van profeet Jona die in de zee werd opgeslokt door een walvis. Mocht de UGent hier het skelet van een paard willen exposeren, zouden we wellicht geen toestemming hebben gegeven. Bovendien wordt er een project rond uitgewerkt voor de catechese."


Het skelet van vinvis Leo is vanaf deze week tot dinsdag 27 maart te bezichtigen in de Sint-Baafskathedraal.


Vlakbij het skelet kan je de wetenschappelijke uitleg beluisteren onder een koepel en een gedicht bewonderen van Peter Verhelst in het kader van 'Out of the Box'. Ook in de Sint-Pietersabdij, het museum Dr. Guislain en het Design Museum kan je naar bijzondere objecten gaan kijken uit de collectie van de UGent.