Vierde Gentse groenpool zal Wonderwoud heten, ontwikkeling start in 2021

Toekomstbeeld uitkijktoren Wonderwoud.
RV / Natuur en Bos Toekomstbeeld uitkijktoren Wonderwoud.
Na de Gentbrugse Meersen, het Parkbos en de Vinderhoutse Bossen zal Wonderwoud de vierde Gentse Groenpool worden. Wonderwoud ligt grotendeels op grondgebied Lochristi, op de site van het Oud Vliegveld en de zandwinningsput.

De geschiedenis van de X-vormige site is al een verhaal op zich. De twee benen van de X waren oorspronkelijk twee landingsbanen, die deel waren van het vliegveld dat in de jaren ’60 werd aangelegd als economische stimulans voor de haven. Het hele terrein werd toen vier meter opgehoogd met zand. Maar het vliegveld werd nooit afgewerkt en dus ook nooit gebruikt. Sinds de jaren ’70 wordt op het terrein aan zandontginning gedaan, waardoor er diepe plassen en vijvers ontstonden, net als zandheuvels, dijken en rietvelden. Sommige heuvels zijn zo hoog dat je van op de top de drie torens van Gent kan zien.

De hele site wordt nu ontwikkeld tot groenpool. Al is ‘ontwikkeld’ niet echt het juiste woord. Natuur en Bos wil de groenpool vooral spontaan laten groeien. Berken en wilgen staan er nu al, het Wonderwoud zal zowel droog loofbos, moerasbos als open vlakten hebben. Het terrein is 200 hectare groot, of zowat 250 voetbalvelden bij elkaar. Het ligt op zeven kilometer van Gent centrum en op anderhalve kilometer van het dorp van Lochristi. Wonderwoud krijgt twee hoofdingangen. Eén aan de Langenaarstraat en één aan de Drieselstraat in Oostakker, vlakbij de bushalte. Op het hoogste punt van het Wonderwoud zal een uitkijktoren van achttien meter hoog komen, vanaf waar je de hele omgeving zal kunnen overzien. Er zullen stukken speelbos voorzien worden, maar er zullen ook delen voorbehouden worden voor de natuur die ontoegankelijk zullen zijn voor bezoekers. De dijken zullen worden begraasd door schapen en in het natuurgebied zelf zullen zelfredzame koeien en paarden grazen, zoals nu ook al in de Gentbrugse Meersen gebeurt.

Voorlopig is het hele gebied ontoegankelijk en dat blijft nog wel even zo. Vanaf 2021 wordt het ‘Wonderwoud’ in verschillende fases gerealiseerd, waarna het wel opengesteld zal worden. Vooraf zal Natuur en Bos wel al geregeld ‘groensafari’s’ organiseren om het gebied te ontdekken. Het hele proces van aanleg zal te volgen zijn op de website wonderwoud.gent.

Luchtbeeld site Wonderwoud: X-vormig.
RV / Natuur en Bos Luchtbeeld site Wonderwoud: X-vormig.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Philip Verniers

    Tof projekt !

  • Syl Hassler

    Zo blij dat we er ook zullen kunnen gaan wandelen tussen de berken (!?)