Vier twintigers krijgen tot 2 jaar cel voor verschillende gewapende overvallen in het Gentse

Eerder veroordeelde liet sjaal achter bij misdrijf in nachtwinkel

Thinkstock
Vier jonge twintigers kregen maandag voor de correctionele rechtbank in Gent celstraffen tot twee jaar voor verschillende gewapende overvallen in het Gentse tussen april 2016 en november 2018. Ze sloegen - in wisselende samenstelling - toe in twee nachtwinkels, het Lukoil-tankstation aan de Vlaamse kaai en in een Carrefour Express op de Zwijnaardsesteenweg.

“Je had meteen alles moeten opbiechten.” Beklaagde H.A. (22) kreeg bij de start van het proces in maart al meteen een preek. Hij werd namelijk - net na de gewapende overvallen in april 2016 - veroordeeld tot 30 maanden met uitstel voor soortgelijke feiten. Maar H.A. zweeg toen als het graf.

Op 22 april sloeg de bende toe in een nachtwinkel in de Dampoortstraat. Gemaskerd en gewapend - met pistool én mes - overvielen ze de winkeluitbater. Ze leegden de kassa en sloegen op de vlucht.

Eén dag later, op 23 april, was het de beurt aan een nachtwinkel in de Gentstraat: ook hier gingen drie gemaskerde mannen aan de haal met de inhoud van de kassa. Twee van hen met een mes in de hand, één met een pistool.

Nieuwe aanwijzingen

Beide onderzoeken leken door een tekort aan aanwijzingen op niets uit te draaien. Tot plots het DNA van H.A. - juist veroordeeld voor soortgelijke feiten - opdook in de databank van de veroordeelden. Zijn sjaal werd bij de overval van 23 april namelijk aangetroffen door de politie. “Hij kon niet anders dan toegeven dat hij er bij betrokken was”, stelde het parket. “Daarna werkte hij goed mee, en duidde hij twee andere beklaagden aan.”

Die twee aangeduide beklaagden, H.M. en G.K., stonden - behalve voor de feiten in april 2016 - ook terecht voor een gewapende overval op de Carrefour Express op de Zwijnaardsesteenweg eind september. De kassierster werd bedreigd met een wapen, waarna één van de twee er met 1.000 euro cash vandoor ging. Eén maand later, op 30 november, sloeg G.K. weer toe: deze keer in een Lukoil aan Vlaamsekaai.

Alle vier de beklaagden erkenden tijdens de behandeling de feiten, maar vroegen om mildheid. “Hier staan vier dezelfde kerels voor uw neus”, aldus één van de advocaten. “Jonge mannen die domme keuzes hebben gemaakt.”

De rechter legde H.A. maandag een effectieve celstraf van 20 maanden op. H.M. kreeg een effectieve celstraf van twee jaar. Ook D.M, de beklaagde die ‘enkel’ terecht stond voor de feiten van 2016, kreeg een celstraf van twee jaar, maar wél volledig met uitstel. G.K kreeg dan weer 30 maanden met uitstel.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • sabrina de wulf

    veel te weinig gestraft ze kunnen herbeginnen als ze vrij komen

  • Cecarine De Smet

    Maar twee jaar cel??? Voor gewapende overvallen!!!!!! En wat met de slachtoffers die hun ganse leven met een trauma van angst moeten leven?? Twee jaar cel.....