Vier Gentse jongeren stappen zestig kilometer naar Brussel voor het klimaat: “Tiende verjaardag onderweg gevierd”

De klimaatstappers in actie: Gust, Finn, Lucie en Maxime.
RV De klimaatstappers in actie: Gust, Finn, Lucie en Maxime.
Klimaatstappers Gust (12), Finn (10), Maxime (12) en Lucie (11) wandelen deze week van Gent naar de klimaatmars in Brussel. “Het is onze manier om te ijveren voor een moedig klimaatbeleid”, verklaart het viertal.

Een voettocht van zestig kilometer langs Vlaamse velden en wegen en onderweg overnachten in een tent. Hun uitgestippelde route volgen ze gewapend met een kaart en kompas. De ouders van Gust, Finn, Maxime en Lucie stonden in eerste instantie niet te springen voor de avontuurlijke onderneming van hun kroost. Het idee van de tocht rijpte vorige zomer al. Door de huidige klimaatmarsen kwam het plan in een stroomversnelling. “We willen aandacht vragen voor de noodtoestand van het klimaat”, legt het viertal uit.

Uiteraard waren we bezorgd gezien hun jeugdige leeftijd, maar voor al onze praktische bezwaren hebben we een oplossing gevonden. Dat stelt ons gerust. We zijn vooral fier op hun engagement

Bieke Purnelle

Na overleg en het regelen van slaapplaatsen bij sympathisanten en de afspraak dat er altijd twee volwassen begeleiders meestappen, ging het licht toch op groen. “Uiteraard waren we bezorgd, gezien hun jeugdige leeftijd, maar voor al onze praktische bewaren hebben we een oplossing gevonden. Dat stelt ons gerust. We zijn fier op hun engagement”, zegt Bieke Purnelle, mama van Finn.

Onderweg wordt er tijd gemaakt om een pony te knuffelen.
RV Onderweg wordt er tijd gemaakt om een pony te knuffelen.

Ook hun school steunt het initiatief van de leerlingen. Schoolbegeleider Gijs is mee op pad. “Leren gaat veel verder dan de lijnen van vakken, uren en muren. We zijn trots op onze studenten die drie dagen stappen naar Brussel om daar deel te nemen aan de klimaatbetoging. Wat een leerervaring”, klinkt het bij de Sudburyschool in Sint-Amandsberg.

Verjaardag onderweg gevierd

De jongeman viert uitgerekend vandaag zijn tiende verjaardag. “Dat hebben we onderweg met taart gevierd in Aalst. Het is eens iets anders dan een gewoon verjaardagsfeestje”, zegt Finn. Met een voettocht van Gent naar Lede achter de kiezen valt het aantal blaren op de voeten van de tieners voorlopig nog goed mee. “Enkel Lucie kreeg gisteren al af te rekenen met een eerste exemplaar, maar dat houdt ons zeker niet tegen om positief te blijven. Integendeel, we hebben al heel wat liedjes gezongen en spelletjes gespeeld onderweg”, klinkt het. Gewapend met een kaart en kompas zetten de klimaatstappers de komende dagen verder koers langs Aalst en Asse.

Enkel Lucie kreeg af te rekenen met een blaar, maar dat houdt ons zeker niet tegen. Integendeel, we hebben al heel wat liedjes gezongen en gespeeld onderweg

Gust, Finn, Maxime en Lucie

Einddoel is de jongerenklimaatmars ‘Youth For Climate’ van donderdag in Brussel. “Ook daar gaan we meestappen met de bijhorende borden en slogans.”

Wie de avonturen van de tieners verder op de voet wil volgen kan surfen naar het Facebookevenement ‘Stappen voor het klimaat’.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.