VIDEO. Onbekende graffitikunstenaar achter ‘Gentse schreeuwers’ spreekt voor het eerst: “Dit is pure expressie”

De kunstenaar aan het werk.
Jeffrey Dujardin De kunstenaar aan het werk.
Zwart-witte uitgemergelde figuren duiken al even op in Gent, onder andere aan DOK en de Oude Beestenmarkt. Ze werden tot ‘Gentse schreeuwers’ gekroond en zelfs gelinkt aan de Gentse stroppendragers die zich verzetten tegen Keizer Karel V. We spraken eens met de kunstenaar ‘Keep Punching Joe’ om te horen hoe hij dit ervaart.

“Ik moest lachen toen ik dat las”, zegt hij. “Ik had veel zin om te reageren. Maar ik moet natuurlijk anoniem blijven. Dat gezegd zijnde, ik ben wel geïnspireerd door De Schreeuw van Edvard Munch. Maar voor mij gaat het over expressie. Mijzelf uitdrukken, ik ben een visuele denker. Mijn inspiratie haal ik van overal, films, muziekvideo’s, albumhoezen, fotografie, schilderijen…”

We vroegen ‘Keep Punching Joe’ of we hem eens mochten volgen bij het creëren van een werk. We gingen naar de oude betoncentrale in de Koopvaardijlaan. “Ik verwachtte niet om die aandacht te krijgen, en dat is eigenlijk ook niet de bedoeling”, vertelt hij terwijl we de brug aan DOK oversteken. “Hoe minder bekend je bent, hoe minder risico je loopt om in de problemen te komen. Al is erkenning wel leuk.” 

Het schilderen ziet hij als therapie, “Ik schilder vooral voor mezelf. Het is een manier om buiten de klassieke kunstwereld toch heel zichtbaar te zijn. En natuurlijk is de graffitiscene geweldig om in te vertoeven. Samen met je maten een werk maken, een pintje erbij. Zalig.” De oude betoncentrale is één van de legale plekken waar je graffiti kan zetten. Maar natuurlijk is er ook de illegale graffiti. “Als je illegaal werkt moet je snel en direct zijn. Hier heb ik tijd, en ben ik vaak een drietal uur bezig aan een werk.”

Een titel krijgt het nieuwe werk niet. Alles is open voor interpretatie. “Ik wou vooral wat beweging erin steken”, zegt hij. Drie spookachtige figuren die al schreeuwend één van hen doorboren. Niet de meest vrolijke beelden, maar het doet wat het moet doen. Het roept iets op. “Mijn ouders zijn ook fan van mijn werk en steunen me. Het mooiste kerstcadeau dat ik ooit kreeg van hen waren potten wit en zwarte verf. Al vraagt mijn moeder soms wanneer ik eens iets moois ga maken”, zegt hij met een glimlach.

Het nieuwe werk aan DOK.
Keep Punching Joe Het nieuwe werk aan DOK.
De kunstenaar aan het werk.
Jeffrey Dujardin De kunstenaar aan het werk.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.