VIDEO: Jan De Wilde wint veertigste Louis Paul Boonprijs

Jan De Wilde mocht de bijhorende ham in ontvangst nemen.
Jeroen Desmecht Jan De Wilde mocht de bijhorende ham in ontvangst nemen.
Vlaams kleinkunstenaar Jan De Wilde heeft zaterdagmiddag de veertigste Louis Paul Boonprijs in ontvangst mogen nemen. De prestigieuze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de vzw Honest Arts Movement, beter bekend als HAM.

Jan De Wilde, onder andere bekend van nummers als ‘Een vrolijk Lentelied’ en ‘Joke’, draait ondertussen al meer dan een halve eeuw mee in het Vlaamse muzieklandschap. Hij was een grote bron van inspiratie voor onder meer Urbanus, Bart Peeters en Hugo Matthysen.

“Als Bob Dylan de Nobelprijs voor de literatuur verdient, dan verdient Jan De Wilde de Louis Paul Boonprijs”, weet HAM-voorzitter Freek Neirynck. Ook advocaat Jef Vermassen sprak vol lof over De Wilde. “Jan en zijn vrouw Lieve waren voor mij een soort klankbord toen ze nog in Lede woonden. Intelligente, vriendelijke mensen waar ik vele avonden mee heb doorgebracht”, aldus Vermassen. “In de rechtbank heb ik twee uur nodig om mijn punt te maken. Een schrijver vertelt zijn verhaal dan weer in 300 bladzijden, Jan De Wilde kan het in 4 strofen.”

“Moest hij in Amerika geboren zijn, dan kon hij schouder aan schouder gaan staan met Randy Newman”, zegt Bart Peeters, die ook naar de Zebrastraat afzakte om De Wilde te eren. Zijn goede vriend Hugo Matthysen tekende afwezig door een zware griep, maar schreef een gedicht dat Peeters met veel enthousiasme voordroeg.

HAM werd in 1973 opgericht door verschillende kunstenaars, onder wie Louis Paul Boon zelf. De winnaar krijgt geen prijzengeld, maar een oorkonde en een grote ham.

De vzw bekroont elk jaar een kunstenaar die sociaal-geëngageerde kunst maakt. Iets wat De Wilde nooit heeft geschuwd: onder andere het nummer ‘Joke’ van zijn debuutalbum Zzrrrrôôô (1970) zorgde destijds voor heel wat opschudding bij de meer conservatieve Vlamingen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.