Vervuilde Elektrion-site nu modernste bedrijvencentrum van Vlaanderen

De duurzame werkplek.
Foto James Arthur De duurzame werkplek.
De vroegere Elektrion-site aan de Nieuwewandeling stond ooit bekend als de meest vervuilde plek van Gent en omstreken. Er was jarenlang hoogwaardige motorolie geproduceerd. Maar sinds de sanering in 2015 heeft de site het andere uiterste bereikt. Watt is nu één van de meest duurzame wijken van Vlaanderen.

Naast het woongedeelte met 76 appartementen en woningen in een stadspark opent nu ook 'Watt The Firms', een hypermodern bedrijvencentrum. Er zijn 16 private kantoorruimtes waar 250 personen aan de slag kunnen, en daarnaast zijn er nog verschillende gedeelde overlegplekken en vergaderzalen.


Wat vooral opvalt, is dat op vlak van technologie en duurzaamheid de lat bijzonder hoog werd gelegd. Eén van de paradepaardjes is het geothermische netwerk dat geboord werd. Met 25 leidingen die tot 75 meter diep gaan, wordt grondwater van zowat 12 graden opgepompt en doorheen de circuits van de gebouwen gestuwd. Dus kan er verwarmd worden zonder fossiele brandstoffen, terwijl datzelfde netwerk in de zomer een koelend effect heeft. Er is ook gekozen voor de snelst mogelijke internetverbinding, en de site doet qua sfeer denken aan een Google-campus.


"Future proof", zo vat projectontwikkelaar Re-Vive het samen. Steven Rosseel: "Er zijn ook een tiental grote regenwatertanks geïnstalleerd, goed voor een opslagcapaciteit van 100.000 liter. Op een platform worden de vergaderzalen gedeeld, parkeerplaatsen geboekt en Watt-auto's gedeeld". (VDS)