Vertrouweling van Van Langenhove neemt zetel over

Zitje raad van bestuur van UGent blijft binnen Schild en Vrienden

Louis De Stoop poseerde zoals Hitler in Parijs.
Pano Louis De Stoop poseerde zoals Hitler in Parijs.
Dries Van Langenhove mag zijn zetel binnen de raad van bestuur van de UGent misschien verloren zijn, de functie blijft binnen Schild en Vrienden. Vertrouweling Louis De Stoop werd niet geschorst en is vanaf 1 oktober studentenvertegenwoordiger.

De storm die de Pano-reportage van woensdagavond veroorzaakte, blijft vandaag stevig doorwaaien. Ook op de UGent ging de jongerenvereniging Schild en Vrienden vlot over de tong. Des te meer omdat onduidelijk was wat er nu met de raad van bestuur zou gebeuren, het hoogste bestuursorgaan van de universiteit. 

In 2016 haalde Dries Van Langenhove, de leider van Schild en Vrienden, al voldoende stemmen voor een functie voor twee jaar als studentenvertegenwoordiger binnen de raad. Dat mandaat eindigt aan het einde van deze maand. Intussen werd hij evenwel herverkozen, tot en met september 2020. Maar woensdag besliste rector Rik Van de Walle een procedure te starten om Van Langenhove uit te sluiten van de UGent, en dus ook van de raad van bestuur.

Rector Rik Van de Walle tijdens de aankondiging dat hij Dries Van Langenhove van de UGent zal proberen uit te sluiten.
BELGA Rector Rik Van de Walle tijdens de aankondiging dat hij Dries Van Langenhove van de UGent zal proberen uit te sluiten.

Gisteren heerste er nog verwarring over wie Van Langenhove zou vervangen, omdat de termijn van 2016 officieel nog tot en met deze maand loopt. Tijdens de laatste zitting van de raad zal de stoel van Van Langenhove gewoon leeg blijven, maar vanaf oktober gaat de zetel naar zijn 'running mate' Louis De Stoop, ook een rechtenstudent en óók een prominent Schild en Vrienden-lid. De Stoop kwam mee in beeld tijdens de Pano-reportage, namelijk door een bericht op Facebook waarin hij Adolf Hitler imiteert in Parijs. 'Poseren voor de Eiffeltoren, wie deed het beter?', vraagt hij zich af.

Volgens insiders is De Stoop niet zomaar een lid, maar een hardliner. "In de interne 'Discord'-groep van Schild en Vrienden zijn er verschillende rangen", legt onze goedgeplaatste bron uit. "Net onder de eindbaas, Dries Van Langenhove, staan er drie à vier hondstrouwe topleden, de zogenaamde veteranen. Daartoe moet De Stoop behoren. Hij is iets jonger, en werd opgeleid door Van Langenhove."

Er stelt zich momenteel enkel een probleem rond Dries Van Langenhove

Rector Rik Van de Walle

Een schorsing lijkt evenwel niet aan de orde. Rector Rik Van de Walle was gisteren niet bereikbaar voor commentaar, en de  persdienst van de Universiteit Gent verwees naar de verklaringen van woensdag. "Er stelt zich momenteel enkel een duidelijk probleem rond de figuur van Dries Van Langenhove", zei de rector toen. "Hij is zowel de oprichter als de woordvoerder van Schild & Vrienden." Andere leden zouden, volgens de rector, voorlopig buiten schot blijven.

Volgens Eline Vandewalle, die ook verkozen werd als studentenvertegenwoordiger, wordt het wel lastig om met De Stoop samen te werken in de raad van bestuur na wat ze gezien heeft in de reportage. "Ik hoop dat de universiteit achter de schermen verder onderzoek voert, en een beslissing in dezelfde richting neemt over Louis De Stoop", zegt ze. "Andere studentenvertegenwoordigers die ik hoorde, zijn ook echt gechoqueerd door de reportage, en door het racisme en de haatdragende boodschappen erin."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.